Geen afbeelding beschikbaar

7 maart jarig: Piet Mondriaan

Piet Mondriaan werd bekend door zijn abstracte vormen en kleurrijke composities. In het begin van zijn carrière als kunstenaar schilderde hij figuratief. Hij wilde de kunst echter vernieuwen en begon te spelen met geometrische patronen. Het kubisme dat overkwam waaien vanuit Frankrijk inspireerde hem. Piet Mondriaan werd geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort.

Hij groeide op in een streng calvinistisch gezin. Zijn oom Frits gaf hem al vroeg schilderlessen. De kunst interesseerde hem en hij ging lessen volgen aan de Rijksacademie van Amsterdam. Hij schilderde in eerste instantie landschappen in de stijl van de Haagse en Amsterdamse school.

Na 1897 ontwikkelde Mondriaan stap voor stap een zeer persoonlijke stijl. In deze tijd woonde hij in Brabant en Overijsel. Het werk van de divisionisten begon hem te interesseren. Deze schilders maakten middels kleine verftoetsen een van afstand gezien vloeiend geheel. Mondriaan ontplooide zich in de richting van de abstracte kunst. In 1909 werd hij lid van de Theosophische vereniging. Godsdienst, wijsbegeerte en occultisme speelde een grote rol in deze stroming.

In het begin van de 20e eeuw nam Mondriaan kennis van het Franse kubisme. Het raakte hem zozeer, dat hij in 1911 afreisde naar Parijs. Drie jaar later keerde hij terug naar Nederland en schilderde hij zijn eerste abstracte geometrische schilderijen. De rechthoekige vormen en kleurrijke composities werden het meest kenmerkend voor de stijl van Piet Mondriaan.

Ook raakte Mondriaan betrokken bij het tijdschrift De Stijl. Dit was een stroming in de Nederlandse kunstgeschiedenis van architecten en kunstenaars die theorieën ontwierpen over abstracte kunst. In deze periode brak de Eerste Wereldoorlog uit en Mondriaan vertrok weer naar Parijs, waar hij tot 1938 verbleef. Door het naderende oorlogsgeweld vertok hij naar Londen en later Amerika. Hier bracht hij de rest van zijn leven door. Hij overleed in New York op 1 februari 1944.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.