Geen afbeelding beschikbaar

7 november jarig: Helen Suzman

Ze is jarenlang de enige blanke politicus in het parlement van Zuid-Afrika die zich verzet tegen de racistische wetten die daar worden opgesteld en aangenomen. Ze bezoekt Nelson Mandela vaak als hij in de gevangenis zit en ontwikkelt een innige vriendschap met hem. Helen Suzman wordt geboren op 7 november 1917.

Helen Suzman werd geboren als Helen Gravonsky. Ze was de dochter van Joodse immigranten die afkomstig waren uit Litouwen. De moeder van Helen overleed twee weken nadat Helen geboren was. Ze studeerde economie en statistiek aan de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg. Helen trouwde op haar 19e met Dr. Moses Suzman. In 1941 kreeg het paar hun eerste kind. In 1944 keerde ze terug naar de universiteit om daar les in economische geschiedenis te geven.

Ondertussen werd Helen Suzman steeds actiever in de politiek. Ze was lid van de Verenigde Partij in Zuid-Afrika en werd in 1953 verkozen in het parlement. Later raakte de partij intern verdeeld en in 1959 kwam ze terecht in een afsplitsing, de Progressieve Partij.

Van deze partij werd ze in 1961 als enige verkozen als lid van het parlement. Tot 1974 was ze ook de enige in het parlement van Zuid-Afrika die tegen de racistische wetten stemde die in de tijd van de Apartheid in Zuid-Afrika werden doorgevoerd. Ze was daarom een echte buitenstaander in de Zuid-Afrikaanse politiek.

In de jaren ’70 groeide ook onder de blanke gemeenschap het verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika, waardoor ze politieke bondgenoten kreeg, in 1974 kwamen er eindelijk andere leden van haar partij in het parlement. In totaal zou Helen Suzman liefst 36 jaar in het parlement van Zuid-Afrika zitten, in 1989 ging ze met pensioen. Helen Suzman bezocht de in gevangenschap zittende Nelson Mandela veelvuldig en ontwikkelde een uitstekende band met hem.

Toen Mandela vrij werd gelaten en in 1996 de nieuwe Zuid-Afrikaanse grondwet ondertekende, stond Helen Suzman naast hem. Ze kreeg 27 eredoctoraten van verschillende universiteiten en werd twee keer genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Helen Suzman stierf op 91-jarige leeftijd op 1 januari 2009.

Leestip

Ons Zuid Afrika / druk 1

Ons Zuid Afrika / druk 1

€ 8.95

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.