Geen afbeelding beschikbaar

7 oktober jarig: Maria Magdalena, Christiaan de Wet en Heinrich Himmler

Heinrich Himmler is de leider van het elitekorps de SS in nazi-Duitsland. Hij heeft ontelbare doden op zijn geweten en is één van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust. Uiteindelijk probeert hij over te lopen naar de geallieerden en wanneer dit mislukt, pleegt hij zelfmoord. Hij wordt geboren op 7 oktober 1900.

De aartshertogin van Oostenrijk, een Zuid-Afrikaanse Boerengeneraal en de leider van de Duitse SS lijken op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben. Toch delen zij één ding: hun geboortedatum is 7 oktober.

Maria Magdalena van Oostenrijk (1589-1631) was aartshertogin van Oostenrijk en groothertogin van Toscane. Zij werd geboren op 7 oktober 1589. De functie van groothertogin van Toscane verwierf ze dankzij haar man, Cosimo de’ Medici, die aartshertog van Toscane was. De vader van Cosimo had het huwelijk geregeld om de Spaanse vijandigheid tegen Toscane te stillen. De zus van Maria Magdalena was koningin in Spanje en die connectie kon voor rust zorgen. Toen Cosimo in 1621 overleed, werd één van hun acht kinderen groothertog van Toscane. Totdat de tienjarige jongen kon regeren, traden Maria Magdalena en haar schoonmoeder op als regentes. Maria Magdalena overleed op 41-jarige leeftijd op de terugweg van een bezoek aan haar broer in Padua.

Christiaan de Wet (1854-1922) was een Zuid-Afrikaans politicus en een Boerengeneraal tijdens de Tweede Boerenoorlog. De Wet was 27 jaar toen de Eerste Boerenoorlog uitbrak tussen de Boeren en de Britten. De Boeren waren de afstammelingen van voornamelijk Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika. De Britten wilden het gebied dat zij bewoonden annexeren. De Boeren hielden stand, maar de druk van de Britten bleef aanwezig. In 1899 brak de Tweede Boerenoorlog uit. De Wet werd een bekend door zijn guerrillaoorlog die hij voerde in het zuidoosten van het land. Hij stond erom bekend dat hij tot het bittere einde door wilde vechten. Uiteindelijk wisten de Britten in mei 1902 de Boeren te verslaan. De Wet pleegde in de jaren daarna gewelddadig verzet tegen de Britse overheersing. Zo probeerde hij samen met bekende Boerenleiders in 1914 een staatsgreep te plegen. In 1922 overleed hij op zijn boerderij.

Heinrich Himmler (1900-1945) was een belangrijk nazi tijdens de Tweede Wereldoorlog. Himmler en Hitler deelden de ideologie dat de Duitsers van arische afkomst boven de ‘onreine’ bevolking, zoals de joden, stonden. De functie van Himmler, Reichsführer, was de hoogste rang binnen de SS. De SS was een elitekorps binnen nazi-Duitsland dat zeer uiteenlopende taken uitvoerde binnen het rijk: zo deden zij dienst als inlichtingendienst, moordmachine en ze waren belast met de bewaking en de executies in de concentratiekampen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besefte Himmler dat Duitsland de oorlog nooit zou winnen. Hierop begon hij, zonder medeweten van Hitler, vredesonderhandelingen met de geallieerden. Toen Hitler het verraad opmerkte, nam hij Himmler al zijn bevoegdheden af. Himmler liep over naar de geallieerden met de melding dat de Duitsers zich zouden overgeven indien hij werd gespaard van alle vervolgingen. Eisenhower weigerde dit en Himmler werd opgepakt. Op 23 mei 1945 pleegde Himmler in een Brits krijgsgevangenenkamp zelfmoord, door een cyanidecapsule door te bijten die hij in zijn kies had verborgen.

 

Partners: 

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.