Geen afbeelding beschikbaar

7 september jarig: Todor Zjivkov

'Dit is onkruid dat zonder genade met wortel en al moet worden uitgeroeid', zegt Zjivkov over zijn politieke tegenstanders in Bulgarije in de jaren ’60. Hij is één van de trouwste bondgenoten van de Sovjet-Unie en geniet ook populariteit onder de Bulgaarse bevolking. Hij is de langstzittende leider van het Warschaupact. Todor Zjivkov wordt geboren op 7 september 1911.

Todor Zjivkov werd geboren in het dorp Pravets en kwam uit een arm arbeidersmilieu. Hij sloot zich in 1932 aan bij de communistische partij in Bulgarije. Voor de oorlog werkte hij als typograaf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij tegen de Duitsers en groeide uit tot leider van de verzetsbeweging. Na afloop van de oorlog werd de macht van de communisten in Bulgarije steeds groter. Todor Zjivkov werd door zijn rol in de oorlog een belangrijk figuur binnen de partij. In 1962 werd hij minister-president en in 1971 president van Bulgarije.

Onder leiding van Zjivkov groeide Bulgarije uit tot de belangrijkste bondgenoot van de Sovjet-Unie. Zjivkov was erg trouw aan de Sovjetleiders en stelde zelfs voor om van Bulgarije een provincie van de Sovjet-Unie te maken. Hij trad ondertussen hard op tegen dissidenten. Vooral de Turkse minderheid die in Bulgarije woonde, moest het ontgelden. Zjirkov dwong hen zich te assimileren met de Bulgaarse bevolking en Bulgaarse namen aan te nemen. Dit leidde ertoe dat zo’n 300.000 Turken Bulgarije ontvluchtten.

Todor Zjirkov trouwde in de jaren ’30 met Mara Maleeva, zij overleed in 1971. Daarna gaf Zjirkov zijn dochter Ludmilla steeds meer macht, maar Ludmilla stierf onverwachts in 1981. Ondertussen ontstond er in Bulgarije een persoonlijkheidscultus rondom Zjirkov, door toedoen van de staatsmedia. Overal verschenen standbeelden van de leider. Na de val van de Sovjet-Unie zetten de Bulgaren Zjirkov af. Ze veroordelen hem uiteindelijk tot zeven jaar gevangenisstraf vanwege het verduisteren van staatsgeld. Hij hoefde niet de gehele straf in de gevangenis uit te zitten, wegens zijn slechte gezondheid. Hij toonde nooit spijt voor zijn daden en bleef onder oudere communisten ook na de val van de Sovjet-Unie populair. Todor Zjivkov stierf op 5 augustus 1998 op 86-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt