Maria Alexandrovna

8 augustus jarig: Maria Alexandrovna

Op veertienjarige leeftijd leert Maria Alexandrovna de toekomstige tsaar Alexander II kennen, die op dat moment een reis door Europa maakt. Na hun huwelijk wordt Alexandrovna de keizerin-gemalin van Rusland. Alexandrovna werd geboren als Maximiliane Wilhelmina Augusta Sophie Marie van Hessen-Darmstadt op 8 augustus 1824 in het Duitse Darmstadt.


Maria Alexandrovna was de jongste dochter uit een gezin van zeven kinderen. Haar vader was de groothertog Lodewijk II van Hessen-Darmstadt en haar moeder was Wilhelmina Louise van Baden. Er bestonden echter geruchten dat Alexandrovna’s werkelijke vader de kamerheer van haar moeder was. Om schandalen te voorkomen erkende Lodewijk II haar echter als zijn eigen kind, net zoals hij deed met Alexandrovna’s broer Alexander.


Toen Alexandrovna 14 jaar oud was ontmoette ze de toekomstige Russische tsaar Alexander Nikolajevitsj, tijdens zijn reis door Europa. Alexandrovna en Nikolajevitsj trouwden op 16 april 1841, hoewel Nikolajevitsjs moeder aanvankelijk tegenstribbelde vanwege de geruchten rond Alexandrovna’s vader. Na het huwelijk vestigde het echtpaar zich in Sint-Peterburg. Ze zouden samen acht kinderen krijgen.


In 1855 werd Nikolajevitsj  tsaar van Rusland. Door het vochtige klimaat in Sint-Petersburg was Alexandrovna vaak ziek. Dit samengenomen met haar vele zwangerschappen maakte dat Alexandrovna vaak niet aanwezig kon zijn bij officiële gelegenheden. Tijdens haar afwezigheid ging Nikolajevitsj vaak vreemd wat tot meerdere affaires leidde. Met één van zijn minnaressen kreeg hij bovendien meerdere kinderen, die in het keizerlijk paleis kwamen te wonen. Maria Alexandrovna overleed uiteindelijk op 8 juni 1880 in Sint-Petersburg. 


Afbeelding:


  • Portrait of Empress Maria Alexandrovna: Franz Xaver Winterhalter [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen

- Wikipedia.nl, ´Maria Alexandrovna (Marie of Hesse)’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Maria Alexandrovna von Hessen-Darmstadt’.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

De Romanovs - Archiefbeelden / druk 1
De Romanovs - Archiefbeelden / druk 1

€ 19.90

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.