8 december jarig: Frans I Stefanus

Hoewel Frans I Stefanus aansprekende posities als Heilig Roomse Keizer en Groothertog van Toscane bekleedt is het toch vooral zijn vrouw Maria Theresia die de touwtjes in handen heeft. Hij toont zich daarbij meer een trouwe secretaris en vindt het helemaal niet erg om zijn vrouw het zware werk te laten doen. Frans I Stefanus werd geboren op 8 december 1708.

Frans werd geboren in Nancy als zoon van Leopold Josef, hertog van Lotharingen, en Élisabeth Charlotte d’Orléans. Omdat Leopold Josef en zijn familie altijd een trouwe bondgenoot geweest waren van de Habsburgers besloot de Heilige Roomse Keizer Karel VI zijn oudste dochter Maria Theresia uit te huwelijken aan Frans’ oudere broer Leopold Clement. Na de plotselinge dood van Leopold Clement in 1723 werd besloten dat Frans met Maria Theresia zou trouwen.

Om Frans voor te bereiden op een leven aan het Oostenrijkse hof verhuisde hij al op 15-jarige leeftijd naar Wenen. Hij volgde in 1729 zijn vader op als Hertog van Lotharingen, maar raakte na de Poolse Successieoorlog (1733-1738) zijn familiebezit kwijt aan Frankrijk. In ruil voor Lotharingen kreeg Frans wel het Groothertogdom Toscane in Italië toegewezen. Frans en Maria Theresia trouwden op 12 februari 1736, waarna Maria Theresia in 1740 haar vader opvolgde als heerser van de Habsburgse gebieden.

Frans werd op 13 september 1745 verkozen tot Heilig Roomse Keizer, omdat Maria Theresia deze positie als vrouw niet kon bekleden. Hij was echter slechts in naam keizer, want zijn vrouw regelde het dagelijkse bestuur van het rijk. Frans had wel een aangeboren talent voor zakendoen en hij hielp zijn vrouw dan ook als een soort secretaris. Hoewel Frans er meerdere affaires op nahield had het paar een goed huwelijk, waar zestien kinderen uit voortkwamen. Zijn zoons Josef II en Leopold II zouden eveneens de positie van Heilig Roomse Keizer bekleden en zijn dochter Maria Antonia werd onder de naam Marie Antoinette koningin van Frankrijk.

Frans I Stefanus stierf op 18 augustus 1765 onverwacht in zijn koets terwijl hij terugkwam van de opera. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Josef, al bleef Maria Theresia in de praktijk keizerin van het Heilige Roomse Rijk.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het Beleg van Haarlem

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.