8 december jarig: Frans I Stefanus

Hoewel Frans I Stefanus aansprekende posities als Heilig Roomse Keizer en Groothertog van Toscane bekleedt is het toch vooral zijn vrouw Maria Theresia die de touwtjes in handen heeft. Hij toont zich daarbij meer een trouwe secretaris en vindt het helemaal niet erg om zijn vrouw het zware werk te laten doen. Frans I Stefanus werd geboren op 8 december 1708.

Frans werd geboren in Nancy als zoon van Leopold Josef, hertog van Lotharingen, en Élisabeth Charlotte d’Orléans. Omdat Leopold Josef en zijn familie altijd een trouwe bondgenoot geweest waren van de Habsburgers besloot de Heilige Roomse Keizer Karel VI zijn oudste dochter Maria Theresia uit te huwelijken aan Frans’ oudere broer Leopold Clement. Na de plotselinge dood van Leopold Clement in 1723 werd besloten dat Frans met Maria Theresia zou trouwen.

Om Frans voor te bereiden op een leven aan het Oostenrijkse hof verhuisde hij al op 15-jarige leeftijd naar Wenen. Hij volgde in 1729 zijn vader op als Hertog van Lotharingen, maar raakte na de Poolse Successieoorlog (1733-1738) zijn familiebezit kwijt aan Frankrijk. In ruil voor Lotharingen kreeg Frans wel het Groothertogdom Toscane in Italië toegewezen. Frans en Maria Theresia trouwden op 12 februari 1736, waarna Maria Theresia in 1740 haar vader opvolgde als heerser van de Habsburgse gebieden.

Frans werd op 13 september 1745 verkozen tot Heilig Roomse Keizer, omdat Maria Theresia deze positie als vrouw niet kon bekleden. Hij was echter slechts in naam keizer, want zijn vrouw regelde het dagelijkse bestuur van het rijk. Frans had wel een aangeboren talent voor zakendoen en hij hielp zijn vrouw dan ook als een soort secretaris. Hoewel Frans er meerdere affaires op nahield had het paar een goed huwelijk, waar zestien kinderen uit voortkwamen. Zijn zoons Josef II en Leopold II zouden eveneens de positie van Heilig Roomse Keizer bekleden en zijn dochter Maria Antonia werd onder de naam Marie Antoinette koningin van Frankrijk.

Frans I Stefanus stierf op 18 augustus 1765 onverwacht in zijn koets terwijl hij terugkwam van de opera. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Josef, al bleef Maria Theresia in de praktijk keizerin van het Heilige Roomse Rijk.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.