Geen afbeelding beschikbaar

8 februari jarig: Jules Verne

Hij wordt soms beschouwd als de vader van de science fiction. Hij schreef over de ruimte, de lucht, de wereld diep onder het zeeoppervlak, over het binnenste van de aarde en over mysterieuze eilanden. Zijn avontuurlijke romans waren vaak geïnspireerd op natuurkundige en technologische vernuftigheden van zijn tijd. Jules Verne werd geboren op 8 februari 1828 in Nantes, Frankrijk.

Zijn jeugd bracht hij door in de drukke havenstad Nantes. Om te ontsnappen aan de hectiek ging het gezin meestal in de zomer naar een landhuis net buiten de stad, gelegen aan de rivier de Loire. De voorbijtrekkende schepen prikkelden de fantasie van Jules Verne. Hij ontwikkelde als kind een sterke passie voor reizen en exploratie, iets wat duidelijk aan de basis stond van zijn verhalen over avontuur en science fiction. Het verhaal bestaat dat Jules Verne als kind aan boord van een schip klom dat naar de Cariben voer. Zijn vader pikte hem echter op bij de volgende haven; de reis ging niet door.

Na zijn middelbare school ging Verne rechten studeren in Parijs. Toen de vader van Verne erachter kwam dat hij zich bezig hield met het schrijven van verhalen in plaats van te studeren, stopte hij gelijk met zijn financiële ondersteuning. Als effectenhandelaar verdiende Jules vervolgens wat bij; iets wat hij overigens haatte, maar waar hij wel goed in was.Jules Verne

Op 10 januari 1857 trouwde Jules Verne met Honorine de Viane Morel. Ze stimuleerde hem om door te gaan met schrijven en Verne ging actief op zoek naar een uitgever. Belangrijk voor Verne was zijn ontmoeting met Pierre-Jules Hetzel, een belangrijke Franse uitgever. De samenwerking bleek zeer goed, en dankzij Hetzel werden veel van Verne’s boeken uitgegeven.

Hierna lag de weg open voor Jules Verne. Zijn meest succesvolle romans volgden elkaar snel op: De Reis naar het Binnenste van de Aarde (1864), Van de Aarde naar de Maan (1865), Twintigduizend Mijlen onder de Zee (1969) en Rondom de wereld in Tachtig Dagen (1872). Verne kocht een schip en begon ook zelf reizen te maken door Europa.

In de jaren ‘80 begon Jules Verne’s werk een somberdere toon te bevatten; onder meer doordat Hetzel en zijn eigen moeder waren overleden. Hetzel paste bovendien de manuscripten vaak flink aan; in werkelijkheid was Verne weinig enthousiast over de technologische vooruitgang, maar Hetzel wilde een positieve draai in de verhalen zien. Jules Verne stierf op 24 maart 1905.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!