Nelson Rockefeller

8 juli jarig: Nelson Rockefeller

“It is not enough for our country to be extraordinary in might, it must be exemplary in meaning”, luidt het credo van de Amerikaanse politicus Nelson Rockefeller, die het liefste president wordt van de Verenigde Staten. In plaats daarvan wordt hij in 1974 vicepresident. Nelson Rockefeller werd geboren als Nelson Aldrich Rockefeller op 8 juli 1908.


Als kleinzoon van de oliemagnaat John D. Rockefeller en zoon van John D. Rockefeller Jr. en Abby Aldrich Rockefeller werd Nelson Rockefeller geboren in Bar Harbor in de staat Maine. In 1930 haalde hij zijn diploma aan het Dartmouth College in New Hampshire, waar hij economie had gestudeerd. Hetzelfde jaar trouwde hij met Mary Todhunter Clark, met wie hij vijf kinderen kreeg. Na zijn studie ging Rockefeller aan de slag bij Chase National Bank, wat voor een groot deel in handen was van de Rockefellers. In 1938 werd hij voorzitter van Rockefeller Center, Inc., een complex van verschillende commerciële gebouwen dat tussen 1929 en 1940 werd aangelegd.



Leestip



De Rockefeller-strategie


 


De Rockefeller-strategie


 


€ 23.95



 




 


Rockefellers politieke loopbaan begon in 1958, toen hij verkozen werd tot gouverneur van New York.  Als progressieve republikein richtte Rockefeller zich vooral op onderwijs, welzijn, huisvesting, vervoer en de kunsten. Als gouverneur werd hij tot drie keer toe herkozen. Het liefste wilde Rockefeller president van de Verenigde Staten worden. Tussen 1960 en 1968 deed hij daarom drie keer mee aan de verkiezingen, maar verloor deze twee keer van Richard Nixon en één keer van de liberale Barry Goldwater. In deze wat ongelukkige periode scheidde Rockefeller bovendien van zijn eerste vrouw Clark. Kort daarna hertrouwde hij met de veel jongere Margaretta Murphy, met wie hij nog eens twee kinderen kreeg.


In 1974 werd Rockefeller vicepresident van Gerald Ford[M2] , die het presidentschap van Nixon had overgenomen na het Watergate schandaal. In 1977 kwam een einde aan Ford’s presidentschap en trad Rockefeller af als vicepresident. Hij trok zich terug uit de politiek en hield zich de laatste jaren van zijn leven vooral bezig met kunst. Nelson Rockefeller overleed op 26 januari 1979 in New York City aan het hartaanval.

Bronnen


Afbeelding


US Library of Congress [Public domain], via Wikimedia Commons


Leestip


 



.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }


De Rockefeller-strategie


 


De Rockefeller-strategie


 


€ 23.95



 


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!