Geen afbeelding beschikbaar

8 november jarig: Nerva, Karel X, Rama VII

Hij voert voornamelijk oorlogen. Tegen Polen-Litouwen, tegen Rusland en tegen Denemarken. Karel X Gustaaf van Zweden is zes jaar lang de koning van Zweden. Uiteindelijk wordt zijn vloot door de zeemacht van de Republiek der Verenigde Nederlanden beslissend verslagen. Karel wordt geboren op 8 november 1622.

Een Romeinse keizer, een Zweedse koning en een Thaise koning. Veel lijken Nerva, Karel X Gustaaf van Zweden en Rama VII op het eerste gezicht niet gemeen te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 8 november, hun geboortedag.

Nerva (30-98) was van 96 na Christus tot zijn dood ruim een jaar keizer van het Romeinse rijk. Vanaf het keizerschap van Nero (54-68) werkte Nerva in keizerlijke dienst. Onder Nero was hij nauw betrokken bij het blootstellen van een samenzwering tegen de keizer. In de jaren 71 en 90 verkreeg hij de invloedrijke functie van consul. Na de moord op keizer Domitianus door de Preatoriaanse Garde werd Nerva door de senaat uitgeroepen tot keizer van het Romeinse rijk. Nerva wordt gezien als één van de Vijf Goede Keizers. Daarnaast was hij de eerste keizer die zijn opvolging regelde door iemand buiten zijn familie te adopteren. De periode van de Vijf Goede Keizers  wordt tegenwoordig gezien als het begin van een bloeiperiode in het Romeinse rijk, die tot 180 duurde. Na nauwelijks vijftien maanden in functie stierf Nerva aan een beroerte in 98. Hij had Trajanus geadopteerd als opvolger, die hem direct na zijn dood vergoddelijkte.

Karel X Gustaaf van Zweden (1622-1660) werd geboren op 8 november 1622 in Zweden. Al op jonge leeftijd besloten de ouders van de jonge Karel om hem uit te huwelijken aan zijn nichtje, de regerend koningin van Zweden. Zij weigerde echter met een man te trouwen. Om toch haar belofte aan Karel na te komen, benoemde ze hem alsnog tot troonopvolger. Na haar dood, in 1654 besteeg hij de Zweedse troon. Al snel raakte hij verwikkeld in verschillende oorlogen. In 1655 raakte Zweden in oorlog met Polen-Litouwen. Zo wilde Karel zijn macht over de Baltische regio versterken. Zweden veroverde veel gebied, waarop Rusland hen de oorlog verklaarde. Even later verklaarde ook Denemarken, gesteund door de Republiek der Verenigde Nederlanden, de oorlog aan Zweden. Het Zweedse leger marcheerde onder leiding van Karel hierop in 1658 over een bevroren deel van de Oostzee, waardoor zij Denemarken konden verslaan. Kopenhagen werd hierop door het Zweedse leger belegerd. De Hollandse vloot versloeg de Zweedse vloot echter beslissend, waardoor zij de belegering moesten afbreken. De handel in het Oostzeegebied was namelijk van vitaal belang voor de Nederlandse handel. Op 37-jarige leeftijd overleed Karel in 1660 aan een longontsteking.

Rama VII (1893-1941) werd op 8 november 1893 geboren in Bangkok. Hij was de laatste absolute monarch van het koninkrijk Siam, het hedendaagse Thailand. Hij volgde een militaire opleiding in Groot-Brittannië. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd hij door zijn broer, de koning, teruggeroepen naar Thailand. Als 33e in de rang voor troonopvolging maakte hij in eerste instantie geen aanspraak op de troon. Nadat er echter zeer veel familie in korte tijd te overlijden kwam, werd hij in 1926 uitgeroepen tot koning van Siam. In 1932 vond er een coup plaats door een kleine groep soldaten die uitgroeiden tot de People’s Party in het koninkrijk. Zij wilden een constitutionele regering vormen in het koninkrijk. Rama VII werd hierop de eerste constitutionele monarch van Siam. De relatie tussen Rama VII en de People’s Party verslechterde echter snel, waardoor hij in 1935 gedwongen werd af te treden. In 1941 overleed hij in Groot-Brittannië aan hartfalen.  

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.