Geen afbeelding beschikbaar

8 september jarig: Siegfried Sassoon

Ik leg deze verklaring af als een bewuste trotsering van het militaire gezag, omdat ik geloof dat de oorlog bewust wordt uitgerekt door degenen die de macht hebben hem te beëindigen.” Ondanks verschillende onderscheidingen wegens moed is hij aan het einde van de Eerste Wereldoorlog één van de bekendste schrijvers van anti-oorlogse poëzie. Siegfried Sassoon werd geboren op 8 september 1886.

Sassoon werd geboren in Matfield als zoon van Alfred Sassoon en Theresas Toyncroft. Zijn vader kwam uit de rijke Iraaks-joodse Sassoon-familie, die een groot handelsimperium had opgebouwd vanuit India. Siegfried’s broer Hamo sneuvelde in 1915 bij Gallipoli.

Na zijn studie aan Cambridge genoot Sassoon van het leven van een rijke heer op het platteland. Hij deed aan vossenjacht, cricket en het schrijven van gedichten. Vanwege zijn beschermde opvoeding kwamen de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog extra hard bij hem aan. Hij ging in augustus 1914 bij het leger, maar brak zijn arm bij het paardrijden en moest een tijd herstellen. Toen hij in november 1915 voor het eerst de loopgraven betrad, was hij verbijsterd door het geweld en de omstandigheden. Dit had ook een grote invloed op zijn dichtwerk, dat veranderde van romantisch naar grimmig. Hierbij spaarde hij de lezer niet met details over rottende lijken, afgerukte ledematen, vuil, lafheid en zelfmoord.

Ondanks zijn afschuw van de oorlog onderscheidde hij zichzelf op het slagveld met een soort suïcidale moed, wat hem de bijnaam Mad Jack en verschillende militaire onderscheidingen opleverde. Na een periode van verlof weigerde Sassoon echter om weer terug te keren naar het front. Hij stuurde de brief Finished with the War: A Soldier’s Declaration naar zijn commandant. Dit zorgde er bijna voor dat hij voor de Krijgsraad moest verschijnen, maar zijn vriend, en mede oorlogsdichter, Robert Graves wist de legerleiding ervan te overtuigen dat Sassoon aan shellshock leed.

Sassoon keerde in 1918 nog wel terug naar het front omdat hij zijn kameraden niet in de steek wilde laten. Hij raakte echter vrij snel gewond waarna hij de rest van de oorlog uitzat in Groot-Brittannië. Na de oorlog bleef hij gedichten en ander werk uitgeven, zoals het gedicht At the Grave of Henry Vaughan, een eerbetoon aan een dichter die hij bewonderde. Hij trouwde in 1933 en kreeg in 1936 een zoon. Siegfried Sassoon stierf op 1 september 1967, een week voor zijn eenentachtigste verjaardag.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.