Jospeh Locke

9 augustus jarig: Joseph Locke

Joseph Locke is een Britse spoorwegpionier. Hij ontwikkelt verschillende spoorwegen in Groot-Brittannië, waaronder de belangrijke Grand Junction spoorweg die Birmingham verbindt met Liverpool en Manchester. Locke kiest ervoor om zijn spoorlijnen zo recht mogelijk neer te leggen, wat hem geregeld op kritiek komt te staan, maar waar men hem uiteindelijk gelijk in gaf. Joseph Locke werd geboren op 9 augustus 1805 te Sheffield.


De ouders van Joseph Locke verhuisden vanaf Sheffield naar Barsley toen hij vijf jaar oud was. Locke ging daar naar de grammar school, vergelijkbaar met het Nederlandse gymnasium. Zijn vader regelde een stageplaats voor hem bij de bekende spoorwegbouwers George en Robert Stephenson in Newcastle-upon-Tyne. Locke was toen net 18 jaar oud.


Samen met de gebroeders Stephenson ontwikkelde Locke de eerste commerciële spoorlijn ter wereld, namelijk die tussen Manchester en Liverpool die opende op 15 september 1830. Tijdens de ontwikkeling had Locke zich samen met George Stephenson voorstander getoond van de stoomlocomotief, maar al tijdens de eerste rit crashte Locke met de stoomlocomotief ‘Rocket’. Hij reed parlementariër William Huskisson aan, die ter plekke overleed. Locke werd niet veroordeeld voor het ongeval.


 Leestips-Boek


Constructing Iron Europe Constructing Iron Europe


€ 24.90  


Ondanks de tragedie was de bouw van de spoorlijn een succes voor Locke die samen met George Stephenson opdracht kreeg voor de bouw van de Grand Junction spoorweg, die Birmingham verbond met de spoorlijn tussen Manchester en Liverpool. Stephenson kon het echter niet verkroppen dat hij met zijn voormalige pupil moest samenwerken en vertrok vrijwillig uit het project. Alle eer ging daardoor naar Locke, die wel kritiek kreeg wegens te steile hellingen in zijn spoorwegen, die veel commerciële locomotieven nog niet aankonden.


Locke deed dat echter om het bouwen van dure tunnels zoveel mogelijk te voorkomen en met de gedachte dat toekomstige treinen veel sterker zouden worden en de hellingen met gemak aan konden. Locke kreeg gelijk wat zijn reputatie nog verder versterkte. Het leverde hem opdrachten in heel Europa op en vooral in Frankrijk bouwde hij enkele belangrijke spoorlijnen. Aan het einde van zijn loopbaan was hij nog voorzitter van het Instituut voor Civiele techniek en lid van het Britse parlement. Joseph Locke overleed op 18 september 1860.

Bronnen

-        Spartacus Educational, Joseph Locke (5-8-2013)

-        Suite 101, Joseph Locke – The Forgotten (…) (5-8-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Joseph Locke (5-8-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Constructing Iron Europe

Constructing Iron Europe

€ 24.90

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!