Geen afbeelding beschikbaar

9 februari jarig: Constantijn XI Palaiologos Dragases

Hij is de laatste Byzantijnse keizer. Tijdens zijn regeerperiode houdt het Byzantijnse Rijk op te bestaan, door de inname van Constantinopel door de Turken. Constantijn XI Palaiologos Dragases werd geboren op 9 februari 1404.

Constantijn XI was de zoon van keizer Manuel II en de Servische Helena Dragaš. De tijd waarin Constantijn XI opgroeide werd gekenmerkt door de teloorgang van het Byzantijnse Rijk. Ottomaanse Turken rukten vanuit het Midden Oosten steeds verder op en pakten gebied na gebied van de Byzantijnen af. Met eigen ogen zag Constantijn hoe Morea, gelegen in het zuiden van Griekenland, door sultan Murad II in 1448 in de as werd gelegd.

Een jaar later werd Constantijn keizer van het Byzantijnse rijk. Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, was als een vesting middenin Turks gebied. Constantijn richtte veel van zijn energie op de verdediging van de hoofdstad, terwijl de verwachte hulp uit het westen niet kwam opdagen. In 1451 waren de Byzantijnen een probleem rijker, doordat er wegens de dood van Murad II een nieuwe energieke Ottomaanse sultan op de troon kwam: Mehmet II. De resterende Byzantijnse enclave was niet in staat de belegering van de Turken te doorstaan.

Op 29 mei 1453 vierden de christenen er hun laatste dienst; de volgende dag sneuvelde Constantijn terwijl de Turken de stad innamen. De inwoners werden afgeslacht en de stad werd leeggeroofd. Mehmet II beval snel te stoppen met de plunderingen. In Constantinopel nam Mehmet II een hand aarde en sprenkelde hij dit over zichzelf heen als een symbool van nederigheid. Vervolgens benoemde hij in de Hagia Sophia de stad tot hoofdstad van zijn Turkse Rijk. Constantijn XI was de laatste Byzantijnse keizer, en een duizend jaar oud rijk ging definitief ten onder.

Landen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.