Geen afbeelding beschikbaar

9 juli jarig: Ferdinand II van het Heilige Roomse Rijk

Als overtuigd katholiek treedt hij hard op tegen de protestanten in Duitsland. Dit leidt echter tot opstanden in Bohemen en Saksen en een burgeroorlog in het Heilige Roomse Rijk. Uiteindelijk staat het grootste deel van zijn keizerschap dan ook in het teken van de Dertigjarige Oorlog. Keizer Ferdinand II van het Heilige Roomse Rijk werd geboren op 9 juli 1578.

Ferdinand II werd geboren op 9 juli 1578 als de zoon van Karel II, de Habsburgse aartshertog van Oostenrijk. Tijdens zijn jeugd ontving hij zijn scholing van de Jezuïeten, waardoor hij zelf ook een overtuigd katholiek werd. Al op jonge leeftijd was hij dan ook een groot pleitbezorger van de Contrareformatie en een van de leiders van de Duitse Katholieke Liga. Deze harde lijn zette Ferdinand ook door toen hij in 1617 gekozen werd tot koning van Bohemen. Zo weigerde hij de religieuze vrijheden van niet-katholieken te garanderen, wat vooral onder de protestanten tot veel onrust leidde.

In 1618 mondde deze onvrede uit in de Boheemse opstand en het begin van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Desalniettemin werd Ferdinand in 1619 door de Duitse keurvorsten gekozen tot keizer van het Heilige Roomse Rijk. Een jaar later behaalde de Belgische generaal Johann Tserclaes een grote overwinning op de Boheemse rebellen, waarna Ferdinand opdracht gaf om alle niet-katholieken in Bohemen gedwongen te bekeren. Diezelfde Tserclaes slaagde er aanvankelijk echter niet in om de protestantse Zweedse koning Gustavus II Adolphus tegen te houden, wat Ferdinand in grote problemen bracht.

Pas bij de Slag om Nördlingen in 1634 werden de Zweedse legers definitief verslagen, waardoor Ferdinand de kans kreeg zijn rijk naar het noorden uit te breiden. De mogelijkheid van een groot Habsburgs rijk in centraal-Europa was echter onaanvaardbaar voor het katholieke Frankrijk, dat zich in 1635 aansloot bij de protestanten en het Heilige Roomse Rijk de oorlog verklaarde. Ferdinand sloot daarop vrede met de Duitse protestanten middels het verdrag van Praag, maar dit bracht geen einde aan de oorlog. Dat einde zou hij overigens ook niet meer meemaken, want Ferdinand II overleed op 15 februari 1637.

Rubrieken: 

Partners: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt