Koning Hassan II van Marokko

9 juli jarig: Koning Hassan II van Marokko

Hassan II is koning van Marokko van 1961 tot 1999. Tijdens zijn regeerperiode ontbindt hij het parlement om het land vervolgens zelfstandig te regeren. Dit zorgt voor grote weerstand onder zijn bevolking, die Hassan slechts kort weet te temperen door aanspraak te maken op de Westelijke Sahara in de jaren ’70. Hassan II werd geboren als Mawlai al-Hassan op 9 juli 1929 in Rabat.


Hassan II werd geboren als zoon van sultan en de latere koning Mohammed Ben Youssef en Lalla Abla bint Tahar in Rabat. Marokko viel toen nog onder Frans en Spaans protectoraat. Op jonge leeftijd begon Hassan II aan een studie aan het Imperial College in Rabat. Daarna ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Bordeaux. In 1953 werd Hassans vader door de Franse regering naar Corsica verbannen nadat sterke nationalistische tendensen de kop op staken. Hassan bleef in deze periode in Marokko, om in dienst van zijn vader de rol van politiek adviseur op zich te nemen.


In 1952 keerde Mohammed Ben Youssef terug naar Marokko, waarna hij samen met zijn zoon aan een reeks onderhandelingen begon met de Fransen over de onafhankelijkheid van zijn land. Marokko werd onafhankelijk in 1956, toen zowel Frankrijk als Spanje afstand deed van het protectoraat. Datzelfde jaar werd Hassan chef-staf van de Koninklijke Strijdkrachten. In deze hoedanigheid trad hij onder andere op tegen Berberstammen in het Rifgebergte. Een jaar later kroonde sultan Mohammed Ben Youssef zichzelf tot koning Mohammed V. Hassen II nam het koningschap in 1961 over, toen zijn vader overleed.


Als koning weigerde Hassan samen te werken met de politieke partijen in de regering, waardoor hij het parlement ontbond om zelfstandig over zijn land te regeren. Zijn streng conservatieve beleid had grote demonstraties en rellen tot gevolg, maar Hassan sloeg deze met harde hand neer. In het midden van de jaren ’70 wist hij de gemoederen voor korte tijd te bedaren door in te spelen op het nationalisme onder de bevolking tijdens een strijd met Algerije om de annexatie van de voormalig Spaanse Westelijke Sahara.Hassan slaagde er uiteindelijk niet in de Westelijke Sahara te veroveren, doordat het Spaanse Polisariofront een Marokkaanse annexatie tegen hield. Gedurende de jaren ’90 kwam Hassan II steeds meer onder internationale druk te staan, waardoor hij zich genoodzaakt voelde de parlementaire democratie in Marokko te herstellen. De zogeheten ‘jaren van lood’ eindigden definitief toen Hassan II op 23 juli 1999 overleed en zijn zoon Mohammed VI het koningschap overnam.

Bronnen

 

- Britannica.com, ‘Hassan II’.

- Answers.com, ‘King Hassan II’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Hassan II’.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Jaren van lood - Het complex
Jaren van lood - Het complex

€ 13.90

 

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.