Geen afbeelding beschikbaar

9 juni jarig: Bertha von Suttner

Ze was de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede won, die ze bovendien zelf had ingesteld. De Oostenrijkse radicale pacifiste Bertha von Suttner werd geboren op 9 juni 1843 in Praag, in een adellijke Boheemse familie.

De vader van Bertha overleed al voor haar geboorte, waardoor ze opgevoed werd door haar moeder. Eerst betekende dit een leven in de hoogste Oostenrijke kringen (Praag hoorde in deze tijd bij Oostenrijk), maar al gauw was het geld van de familie op door de gokverslaving van Bertha’s moeder.

Hierop vertrok Bertha in 1873, op 30-jarige leeftijd, naar Wenen, om gouvernante te worden van de dochters van de industrieel baron van Suttner. Bertha en de zeven jaar jongere zoon van de baron, Arthur, kregen echter een relatie. Hierop ontsloeg de baron haar, waarna ze naar Parijs vertrok. Wegens haar goede opvoeding en talenkennis kon ze hier de baan als secretaresse van Alfred Nobel bemachtigen. Zij inspireerde hem mateloos en zou zijn inspiratiebron zijn geweest voor het bedenken van de Nobelprijs voor de Vrede.

Ondanks haar goede baan vertrok Bertha in 1876 alweer naar Wenen, omdat ze Arthur niet kon vergeten. Hier trouwde het paar waarop Arthur werd onterfd en zijn familie geen contact meer met het stel wilde hebben. Het paar vertrok naar Georgië, waar zowel Arthur als Bertha journalistiek werk gingen doen en les gingen geven, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Op de Kaukasus tijdens de Russische-Turkse oorlog (1787-1792) zag Bertha voor het eerst met eigen ogen wat voor schade een oorlog kon aanrichten. Dit bracht haar tot het schrijven van haar pacifistische werk Die Waffen nieder! (1889). Het werd een groot succes en maakte van Bertha een symbool van de vredesbeweging. 

Omdat ze opeens zo bekend werd, kon ze meer doen voor de beweging. Zo richtte ze in 1891 de Oostenrijkse Vredesbeweging op en gaf ze talloze lezingen. Zij droeg onder andere de ideeën aan voor een Internationaal Hof van Arbitrage als vervanging voor oorlogvoering. Toen in 1905 voor de vijfde keer de Nobelprijs voor de Vrede werd uitgereikt, was zij één van de winnaars. Ook was ze aanwezig bij de opening van het Vredespaleis in Den Haag. Bertha von Suttner overleed op 21 juni 1914.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.