Geen afbeelding beschikbaar

9 juni jarig: Eric Hobsbawm

Eric Hobsbawm wordt gezien als een van de invloedrijkste Britse intellectuelen. Hij is een historicus uit de marxistische school die gedurende zijn leven vereerd wordt met verschillende onderscheidingen.  Als ware kosmopoliet spreekt hij maar liefs zes talen en geeft hij colleges aan gerenommeerde universiteiten in Groot-Brittannië en de VS. Eric Hobsbawm werd geboren op 9 juni 1917.


Eric Hobsbawm werd geboren in Alexandrië in Egypte als zoon van de Engels-joodse Leopold Percy Obstbaum en Nelly Grün. Door een schrijffout in het bevolkingsregister kreeg Eric de naam Hobsbawm in plaats van Obstbaum. Hobsbawm groeide op in Wenen, waar hij op zijn veertiende al beide ouders verloor. Samen met zijn zusje vetrok hij in 1931 naar Berlijn om bij hun tante te wonen. In 1933 verhuisde het gezin naar Londen.


In Londen raakte Hobsbawm al snel aangetrokken tot linkse idealen, wat ertoe leidde dat hij in 1936 lid werd van de Britse Communistische Partij. Hij behaalde in 1939 zijn Bachelor geschiedenis aan de Londense St Marylebone Grammaer School en zijn Master geschiedenis in 1942 aan King’s College aan de Universiteit van Cambridge.  In 1947 werd hij benoemd tot universitair docent economie en geschiedenis aan het Birkbeck College in Londen. Daar promoveerde Hobsbawm in 1951 in de geschiedenis. Gedurende deze periode was Hobsbawm kort getrouwd met Muriel Seaman. Nadat hij in 1951 van haar scheidde, hertrouwde hij later met Marlene Scharz.


Naast het Birkbeck College in Londen was Hobsbawm verbonden aan de Universiteit van Cambridge en tijdens de jaren ’60 en ’70 aan de Universiteit van Stanford in Californië. In 1978 werd Hobsbawm benoemd tot fellow van de British Academy. Zijn bekendste werk was zijn trilogie over de Europese geschiedenis van de Franse revolutie tot de Eerste Wereldoorlog, ook bekend als ‘de lange negentiende eeuw’. Het eerste deel verscheen in 1962 en heette The Age of Revolution. Daarna volgde in 1975 en 1987 respectievelijk de titels The Age of Capital en The Age of Empire.


Na zijn pensionering in 1982 gaf Hobsbawm nog geregeld gastcolleges aan The New School for Social Research in Manhatten. Hobsbawm bleef tot 1989 lid van de Communistische Partij in Londen, hoewel hij zijn geloof in de Sovjet-Unie al lang had verloren. In 1998 werd Hobsbawm opgenomen in de orde van de Companions of Honor, een grote eer voor historici. Tot zijn dood was Hobsbawm voorzitter van het Birckbeck College. Eric Hobsbawm overleed op 1 oktober 2012.

bronnen


- Britannica.com, ‘Eric John Ernest Hobsbawm’.


- Nrc.nl, ‘Historicus Hobsbawm overleden (...)'.


- Greathistorian.com, ‘Biography’.

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.