Geen afbeelding beschikbaar

9 mei jarig: Adam Opel

Tegenwoordig staat de Duitse merknaam ‘Opel’ vooral bekend om de productie van auto’s. Het bedrijf werd echter in 1862 opgericht door Adam Opel, die zich toelegde op de productie van naaimachines en later fietsen. Pas in 1899, vier jaar na de dood van de naamgever en oprichter van het bedrijf, verscheen de eerste Opel auto op de markt. Adam Opel werd geboren op 9 mei 1837.

Adam Opel werd geboren op 9 mei 1837 in de Duitse stad Rüsselsheim. Hij was de oudste zoon van een slotenmaker en begon zijn loopbaan dan ook als leerling bankmedewerker in de zaak van zijn vader. Op twintigjarige leeftijd verruilde hij Duitsland voor het buitenland en werkte hij onder andere bij een slotenmaker in Luik en een fabrikant van naaimachines in Parijs.

Opel was zo onder de indruk van dit laatste apparaat dat hij na zijn terugkeer in Rüsselsheim in 1862 besloot zelf naaimachines te gaan maken. Deze stap bleek een groot succes en binnen vijf jaar was zijn kleine werkplaats uitgegroeid tot een fabriek met twee verdiepingen. Daarnaast trouwde Opel met Sophia, die met haar familiekapitaal eveneens investeerde in het bedrijf. In 1870 begon Opel met de productie van een verbeterd type naaimachine, dat hij de naam ‘Sophia’ gaf. Maar ondanks de goede zaken realiseerde Opel zich dat de markt voor naaimachines snel verzadigd zou raken.

In 1886, op het moment dat zijn bedrijf jaarlijks meer dan 18.000 naaimachines verkocht, besloot hij zich daarom ook toe te leggen op de productie van fietsen. Binnen een aantal jaar groeide het bedrijf uit tot één van de grootste fietsenfabrikanten van Duitsland. Waar de naam ‘Opel’ het meest mee in verband wordt gebracht, de productie van auto’s, zou Adam Opel zelf echter nooit mee maken. Hij overleed op 8 september 1895 aan de gevolgen van tyfus, vier jaar voordat de eerste Opel auto op de markt zou verschijnen. In zijn testament droeg hij het bestuur van het bedrijf over aan zijn vrouw Sophia en zijn twee oudste zoons, Carl en Wilhelm Opel.

Partners: 

Personen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.