Geen afbeelding beschikbaar

9 oktober jarig: Guiseppe Verdi

Aanvankelijk wordt hij geweigerd aan het conservatorium van Milaan omdat men zijn speeltechniek niet goed vindt. Uiteindelijk groeit hij uit tot de beroemdste componist van Italië en tot een symbool van de Italiaanse eenwording in 1860. Guiseppe Verdi wordt geboren op 9 oktober 1813.

Guiseppe Verdi werd geboren in Busetto, een kleine stad in de buurt van Parma. Zijn vader was herbergier en zijn moeder werkte in de textielindustrie. Door de financiële hulp van de rijke handelaar Antonio Barrezi kon de jonge Verdi muzieklessen volgen. Al snel bleek hij een muzikaal talent te zijn. Hij leerde in hoog tempo orgel en piano spelen en was op zijn 16e al in staat om zelf muzieklessen te geven.

Toen hij achttien jaar oud was, was Verdi Busetto eigenlijk al ontgroeid, en Verdi wist dat zijn muzikale toekomst in Milaan lag. Hij meldde zich daar aan voor het conservatorium, maar werd niet toegelaten. Hij keerde terug naar Busetto, waar hij trouwde met Margherita Barrezi, de dochter van zijn financiële weldoener Antonio. Het stel kreeg twee kinderen die beiden op zeer jonge leeftijd overleden. In 1839 vertrokken Verdi en zijn vrouw opnieuw naar Milaan. Daar werd in dat jaar in de Scala voor het eerst een door Verdi geschreven opera opgevoerd. Door het succes van deze opera, Oberto,mocht Verdi meteen nog drie opera’s opvoeren. Ook deze opera’s werden goed ontvangen bij het publiek.

In 1840 was Verdi in heel Europa een bekende componist. Ook groeide hij uit tot een boegbeeld van het opkomende Italiaanse nationalisme, want zijn teksten waren zeer patriottisch. Hij was politiek geïnteresseerd en na de Italiaanse eenwording kreeg Verdi dan ook een stoel in het nieuwe parlement aangeboden. Hij werd ‘senator voor het leven’ en was ontzettend populair.

In 1872 werd voor het eerst Verdi’s Aida opgevoerd in Milaan. Dit zou uitgroeien tot één van de meest populaire opera’s. Ondertussen was zijn vrouw Margherita Barrezi overleden en trouwde hij in 1859 met de zangeres GuiseppinaStrepponi. Zij stierf in 1897, waarna ook Verdi’s gezondheid verslechterde. Hij stierf op 27 januari 1901 aan de gevolgen van een hartstilstand. Verdi werd 87 jaar oud.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!