Geen afbeelding beschikbaar

9 september jarig: Aurelianus, Kardinaal Richelieu, Goeie Mie

Ze vergiftigde meer dan 100 personen, waaronder haar ouders, twee neven en haar schoonzus. Minstens 27 van haar slachtoffers overleden en nog eens 45 werden chronisch ziek. Maria Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie, was de grootste seriemoordenaar uit de Nederlandse geschiedenis. Ze werd geboren op 9 september.

Een Romeinse keizer, een Franse kardinaal en een Nederlandse seriemoordenares. Aurelianus, Richelieu en Maria Swanenburg hebben weinig met elkaar gemeen, behalve hun geboortedag: 9 september.

Aurelianus (214/215-275) was tussen 270 en 275 keizer van het Romeinse Rijk. Hij werd op 9 september 214 of 215 geboren en trad op twintigjarige leeftijd toe tot het leger. Vanwege zijn kracht en intelligentie maakte Aurelianus snel carrière en werd hij onder keizer Claudius II bevelhebber van de cavalerie. Na de dood van Claudius in 270 werd Aurelianus door zijn eigen soldaten uitgeroepen tot de nieuwe keizer. Gedurende zijn regeerperiode wist hij verschillende invasies te weerstaan en heroverde hij grote delen van Frankrijk, Engeland, Turkije en het Midden Oosten, die in de decennia daarvoor verloren waren gegaan. In september of oktober van het jaar 275 kwam Aurelianus om het leven als het gevolg van een moordcomplot.

Kardinaal Richelieu (1585-1642) was een Franse geestelijke, edelman en staatsman. Hij werd geboren op 9 september 1585 te Parijs. Richelieu koos voor een religieuze opleiding, maar hij hield zich ook bezig met de politiek. In 1624, twee jaar na zijn benoeming tot kardinaal, werd hij eerste minister van Frankrijk onder Koning Lodewijk XIII. Gedurende zijn regeerperiode wist Richelieu de macht van de adel stevig in te perken en daarmee Frankrijk om te vormen tot een gecentraliseerde staat. Tevens werd onder zijn leiding de grootste rivaal van Frankrijk, het Habsburgse rijk, verslagen in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Richelieu overleed op 4 december 1642 aan de gevolgen van tuberculose.

Maria Swanenburg (1839-1915), beter bekend als Goeie Mie, was een Nederlandse seriemoordenares. Ze werd op 9 september 1839 geboren te Leiden. Maria werkte als verzorgster van zieken en ouderen en verdiende daarmee de bijnaam Goeie Mie. In het geheim sloot Swanenburg echter overlijdensverzekeringen af op haar patiënten en nadat ze overleden streek ze het geld zelf op. Rond 1880 begon Maria het proces te versnellen door haar slachtoffers zelf te vergiftigen met arsenicum. Niet alleen zieke en ouderen, maar hele gezinnen –inclusief kleine kinderen- werden het slachtoffer. Gedurende drie jaar bracht Swanenburg minstens 27 mensen om het leven, waaronder ook haar schoonzus, haar ouders en verschillende kleine kinderen. In 1883 liep ze tegen de lamp toen één van haar beoogde slachtoffers de vergiftiging overleefde. Twee jaar later werd ze veroordeeld en opgesloten in een tuchthuis in Gorinchem, waar ze in 1915 overleed.

Partners: 

Personen: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.