Geen afbeelding beschikbaar

Aankondiging troonsafstand koningin Juliana

Bij iedereen die oud wordt doet vroeger of later het nuchtere feit zich voor, dat de krachten gaan afnemen en dat zo iemand zijn taak niet meer kan volbrengen als voorheen. Zo voel ik dat voor mij het ogenblik nadert mijn taak als uw koningin neer te leggen

Aldus toenmalig koningin Juliana bij de aankondiging van haar abdicatie op 31 januari 1980. 

Koningin Juliana kondigde op televisie aan ruimte te maken voor haar toen 42-jarige dochter Beatrix. Net als in de huidige situatie deden de geruchten over een mogelijk aftreden al enkele jaren de ronde. Toch kwam de aankondiging van Juliana op 31 januari, de verjaardag van Beatrix, als een totale verrassing. Later werd ook wel gesproken van ‘het best bewaarde geheim van Soestdijk’. Zelfs de leden van het kabinet hoorden het nieuws slechts twee uur van tevoren. Toenmalig premier Van Agt was toen al op Soestdijk met een televisieploeg, waar nog druk overlegd werd of de papegaai in de werkkamer van Juliana wel of niet in beeld moest komen.

Moeizame opname

De papegaai bleek te onrustig op de achtergrond en NOS-directeur Carel Enkelaar wist hier behendig mee om te gaan, door de papegaai te laten staan maar de camera zo te draaien dat het beest niet in beeld kwam. Juliana was erg gespannen en de onrust die de NOS-ploeg teweegbracht in haar huis maakte haar alleen maar prikkelbaar. “Het is mijn huis en mijn abdicatie en die kooi hoort daar te staan!”, schijnt ze nog gezegd te hebben, in een poging de papegaai toch in beeld te krijgen. Ze kalmeerde toen ze begon met het voorlezen van haar verklaring. Na de laatste zin was de spanning eraf. “Hè, hè, het ei is gelegd'', zei ze, net voordat ze Beatrix haar zegen gaf. Ze praatte zo snel, dat er op de opname geen ruimte was deze spontane uitspraak weg te knippen. De opname moest opnieuw en Juliana zei dat ze de NOS-ploeg ‘stinkend vervelend’ vond.

Voorbereidingen voor Beatrix

Het kabinet Van Agt stelde een groep mensen aan om de voorbereidingen voor de kroning van koningin Beatrix op zich te nemen. Door de roerige situatie in het Amsterdam van de jaren ’70, onder andere door woningnood, hadden krakersbewegingen zich voorbereid op een gedenkwaardige dag vol oproer en protest. Ondanks de inzet van politie en leger ging een vrolijk volksfeest de geschiedenisboeken in als de ‘kroningsoproer’ van 30 april 1980. 

Bijna 33 jaar later maakte Koningin Beatrix op 28 januari 2013 bekend op 30 april van dat jaar afstand te zullen doen van de troon, ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. 

Bronnen

-       Geschiedenis24 

-       ‘Amigoe’ 1 februari 1980

-       NOS.nl 

-       Royalblog.nl

-       Nationaal Archief

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!