Aanslag op het Capitool in 1998

In Washington is vandaag een vrouw omgekomen bij het Congresgebouw. De vrouw probeerde met haar auto door afzettingen heen te rijden bij het Witte Huis en het Capitool. In een wilde achtervolging die volgde werd de vrouw door de politie doodgeschoten. Er zijn al eerder meerdere aanslagen geweest op het Capitool. In 1998 kwamen twee medewerkers van het Capitool om bij een schietincident.

Op 24 juli 1998 liep Russell Eugene Weston Jr. door de Document Deur het Capitool binnen. Hij omzeilde de metaaldetector. Toen Weston Jr. erop gewezen werd dat hij erdoorheen moest lopen, haalde hij een pistool tevoorschijn. Hij begon gelijk met schieten. Hierbij doodde hij een agent van de politie van het Capitool, Jacob Chestnut, die op dat moment toeristen de weg wees.

Schietincident in het Capitool

Hierna vervolgde Weston Jr. zijn weg richting een aantal kantoren die gebruikt werden door Republikeinse afgevaardigden. In het kantoor van de fractievoorzitter van de Republikeinen, Tom DeLay, schoot hij John Gibson neer, ook een politieagent van het Capitool. Hierbij verwondde hij Gibson dodelijk, alhoewel Gibson Weston Jr. zelf nog wel neer wist te schieten. Gibson overleed in het ziekenhuis, de schutter overleefde het echter.

Motieven aanslag Capitool

De schutter, Weston Jr., werd aangehouden en naar het ziekenhuis vervoerd. Over zijn motief werd niets duidelijk. Wel bleek dat hij veel mentale problemen had. Hij was al eerder opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek vanwege zijn schizofrenie. Na de schietpartij bleek hij niet in staat te zijn om in de rechtbank te verschijnen. Zijn proces werd hierom steeds uitgesteld. Hij is uiteindelijk nooit berecht, maar is sinds de aanslag opgesloten in een psychiatrische gevangenis. In een gesprek met een medewerker van deze instelling heeft hij ooit gezegd de aanslag gepleegd te hebben om de VS te behoeden voor een leger van kannibalen en een vernietigende ziekte. Beide overleden agenten zijn met militaire eer begraven.

<h3>Bronnen    </h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>-      en.wikipedia.org, <a title="United States Capitol shooting incident" href="http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Capitol_shooting_incident_%28... target="_blank">United States Capitol shooting incident</a> </p>
<p>-      washingtonpost.com, <a title="Gunman Shoots His Way Into Capitol; Two Officers Killed, Suspect Captured" href="http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/longterm/shooting/stories/... target="_blank">Gunman Shoots His Way Into Capitol </a></p>
<p>afbeelding</p>
<p>-     Wikimedia Commons, <a title="Capitol" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capitol.jpg">Capitol</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.