Geen afbeelding beschikbaar

Aanslag op tsaar Peter III van Rusland

Een ongelukkig huwelijk, kritiek op zijn bewind en een vrouw die uit was op zijn macht. Het zijn enkele redenen voor de aanslag in 1762 op tsaar Peter III van Rusland. Mede door de aanslag zou hij het ambt van tsaar maar 6 maanden vervullen.

Voor Peter en Catharina begon hun ongeluk eigenlijk op de dag dat ze met elkaar trouwden. De 16-jarige Catharina was door Peters moeder uit Duitsland geplukt om met hem te trouwen en was eenzaam en ongelukkig. Ook Peter was niet gelukkig met het huwelijk en hield er, net als Catharina, meerdere buitenechtelijke relaties op na. Met als resultaat dat het paar steeds verder uit elkaar groeide. Toch werden er een zoon en een dochter geboren. Volgens de dagboeken van Catharina waren deze geen van beiden Peters’ kinderen, omdat het huwelijk nooit geconsumeerd was.

Heerschappij en hervormingen

Toen Peter in 1762 na de dood van zijn tante, tsarina Elizabeth, tsaar werd, ontpopte hij zich tot een heel anders soort vorst dan zijn naamgenoot en grootvader, Peter de Grote. Zo legde hij het jarenlange conflict tussen Pruisen en Rusland bij, omdat hij het goed kon vinden met de Pruisische koning Frederik de Grote. Verder voerde Peter al in zijn eerste weken als vorst een groot aantal politieke veranderingen door. Enkelen hiervan kunnen zeer vooruitstrevend worden genoemd. Zo nam hij een wet aan die godsdienstvrijheid voorstond en schafte hij de beruchte Russische geheime politie af. Verder stelde hij het verplichte onderwijs voor kinderen van edelen in, die tot dan toe niet of nauwelijks onderwezen werden. Ook begon Peter met het moderniseren van het Russische leger.

Conflict

Catharina was een fel tegenstander van de hervormingen die door haar man werden doorgevoerd. De karakters van de echtlieden botsten tegen deze tijd voortdurend. Peter zou, volgens de dagboeken van Catharina:  ‘idioot, lomp, wreed en nergens goed voor zijn’. Peter op zijn beurt kon maar moeilijk omgaan met het feit dat zijn vrouw openlijk op zijn functie aasde.

Afzetten Peter

In juni  1762 verliet Peter het paleis in Sint-Petersburg om met een maîtresse vakantie te vieren. Catharina greep haar kans en riep zichzelf uit tot keizerin en regentes tijdens Peters afwezigheid. Met de hulp van haar minnaar Grigori Orlov, de officier van de paleiswacht, zorgde Catharina er voor dat alle hoge functionarissen en edelen trouw aan haar zwoeren. Hierop werd Peter gearresteerd en gevangen gezet in Ropsja, waarna hij zich gedwongen zag afstand te doen van de troon.

Aanslag

Peter gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Hij bleef boze brieven schrijven naar zijn vrouw en eiste dat zijn tamme aap hem mocht vergezellen tijdens zijn gevangenschap. De aap kreeg hij, maar Catharina had nog andere plannen met hem. De broer van Orlov, Alexej, werd naar Ropsja gestuurd. Deze deed zich voor alsof hij gewoon bij Peter op bezoek kwam, waarna de twee het op een drinken zetten. Toen Peter zo dronken was dat hij geen stap meer kon verzetten, wurgde Orlov hem. Peter III stierf op 17 juli  1762.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.