Geen afbeelding beschikbaar

Abraham Lincoln en de Amerikaanse Burgeroorlog

Een koperen sabel van ongeveer een meter is gestolen van de tombe van voormalig president van de Verenigde Staten Abraham Lincoln. Het beeld van een artillerieofficier dat boven op de tombe staat is zijn sabel sinds vorige week kwijt. Abraham Lincoln was van 1861 tot 1865 de zestiende president van de Verenigde Staten.

Deze functie vervulde hij tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), waarin hij de afgescheiden zuidelijke staten wist te verslaan.

Vroege leven

Op 12 februari 1809 werd hij geboren in een schuurtje in Kentucky. Zijn ouders waren aanhangers van de Separate Baptistische kerk. Dit was een aparte stroming in de Baptistische kerk die de nadruk op normen en waarden en was tegen alcoholgebruik, dansen en slavernij. Lincoln heeft in zijn leven weinig op school gezeten maar leerde veel uit boeken die hij las. In 1831 verhuisde Abraham naar Illinois, waar hij verschillende baantjes had en de bijnaam Honest Abe kreeg.

Vroege carrière

In 1832 diende Lincoln in een vrijwilligersleger in een oorlog tegen de inheemse bevolking van de Verenigde Staten. Tijdens deze korte militaire carrière kwam hij echter niet in actie. Als lid van de Whig Party, de voorloper van de Republikeinse Partij, werd Lincoln van 1834 tot 1842 gekozen in de regering van Illinois. In 1858 was Lincoln kandidaat van de Republikeinse Partij om senator van Illinois te worden. Tijdens deze campagne stond hij lijnrecht tegenover de Democratische kandidaat Stephen Douglas. Lincoln was tegen slavernij en beweerde dat de Verenigde Staten niet konden voortbestaan terwijl de ene helft slavernij toestond en het in de andere helft verboden was. Douglas was een voorstander van de slavernij. Lincoln zou de verkiezing uiteindelijk verliezen.

Verkiezing tot president

In 1860 werd Lincoln de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, waarin onder andere de Democraat Douglas zijn tegenstander was. Op 6 november 1860 werd Lincoln met 40 procent van de stemmen verkozen tot president van de Verenigde Staten. Bijna al zijn stemmen kwamen uit het noorden en westen van de Verenigde Staten, terwijl bijna niemand in het zuiden van het land voor hem had gestemd. Deze staten waren bang dat zij hun waardevolle slavernij zouden moeten opgeven met Lincoln als president. Elf van deze staten waren het niet eens met de uitkomst van de verkiezing en besloten zich af te scheiden. Zij vormden gezamenlijk de Geconfedereerde Staten van Amerika, wat de Amerikaanse Burgeroorlog tot gevolg had.

Burgeroorlog

Lincoln was ervan overtuigd dat hij de Geconfedereerde Staten moest verslaan en die weer bij de rest van de Unie moest voegen. In september 1862 tekende Lincoln de Emancipation Proclamation, die alle slaven in de zuidelijke staten vrij verklaarde. De Amerikaanse Burgeroorlog maakte enorm veel slachtoffers in de Verenigde Staten en verschillende steden werden verwoest. Uiteindelijk wist het noordelijke leger de Geconfedereerden te verslaan, die op 9 april 1865 de overgave tekenden. Na deze overwinning werden de Verenigde Staten weer samengevoegd en werd slavernij voorgoed afgeschaft.

Moord

In 1864 werd Lincoln voor de tweede keer tot president gekozen. Een jaar later, op 14 april 1865, werd Lincoln in het achterhoofd geschoten terwijl hij een toneelstuk bijwoonde in een theater in Washington. Een dag later overleed hij. Hij was neergeschoten door John Wilkes Booth, een fanatieke aanhanger van de Geconfedereerde Staten. Zijn dood schokte veel mensen in de Verenigde Staten en een speciale rouwtrein bracht Lincoln van Washington, via New York, Detroit, Buffalo en Chicago naar Springfield. Er wordt geschat dat ongeveer zeven miljoen mensen de rouwplechtigheden hebben bijgewoond. Hij werd begraven in Springfield, Illinois. Op zijn tombe staat een standbeeld van een artillerieofficier uit de Burgeroorlog. Van dit standbeeld is de sabel nu gestolen.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.