Geen afbeelding beschikbaar

Actrice Sylvia Kristel overleden

"Mijn grootste talent is gelukkig zijn"

Aldus Sylvia Kristel in een interview met de Volkskrant in 2005. De Nederlandse actrice overleed op 17 oktober 2012 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Kristel werd in de jaren ´70 wereldberoemd door haar titelrol in de Franse erotische Emmanuelle filmreeks. Na haar doorbraak speelde zij in een groot aantal films en tv-series.

Sylvia Kristel werd op 28 september 1952 geboren in Utrecht als dochter van hotelier Jean-Nicholas Kristel en zijn vrouw Piet. Na de havo doorlopen te hebben werkte Kristel enige tijd als secretaresse, voordat zij besloot aan de slag te gaan als fotomodel. Zij werd internationaal bekend nadat zij op 4 januari 1973 werd uitgeroepen tot Miss TV Europe.

Door haar verkiezing als Miss Europa trok Kristel de aandacht van verschillende regisseurs. Zij had onder andere rollen in de Nederlandse films Frank en Eva en Naakt over de schutting. In 1974 brak Sylvia Kristel definitief door na haar rol in de erotische film Emmanuelle. Kristel verscheen daarna nog in drie vervolgdelen van de Franse filmreeks, die over de hele wereld werden uitgebracht. In deze tijd kreeg Kristel ook een relatie met de schrijver Hugo Claus. Het stel kreeg in 1975 een zoon: Arthur.

Na haar doorbraak speelde Kristel in de jaren ’70 en ’80 in een groot aantal Franse, Italiaanse en Amerikaanse films. Zij overtrof het kassucces van Emmanuelle in 1981 met de luchtige sekskomedie Private Lessons. In Hollywood kwam Kristel echter ook in aanraking met drank en drugs, waar zij een tijd verslaafd aan raakte.

Nadat zij in de jaren ’90 en de eerste jaren van de 21ste eeuw nog in een aantal films speelde kreeg zij in 2003 de diagnose keelkanker. Hier herstelde Kristel volledig van, waarna ze de laatste jaren van haar leven vooral werkte als schilderes. Begin 2012 werd bekend dat Kristel aan slokdarmkanker leed, waar in juni van dit jaar een zware beroerte bij kwam. Sylvia Kristel overleed in de nacht van 17 oktober 2012 in haar slaap.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.