Affaire van John F Kennedy

Affaire van John F. Kennedy

De geschiedenis zit vol schandalen. Elke vrijdag lichten we een historisch schandaal uit. Vandaag een van de affaires van de Amerikaanse president John. F. Kennedy. In 2012 verscheen een boek van maîtresse Mimi Alford, die ruim achttien maanden een affaire had met Kennedy. Ze schrijft over zowel de verhouding zelf, maar ook over drugsgebruik, wilde feestjes, de Cuba Crisis en Kennedy na het verlies van zijn zoon.


Volgens Mimi Alford, die ten tijde van de affaire nog Mimi Bearsley heette, begon haar relatie met de president in de zomer van 1962. Slechts vier dagen nadat ze begonnen was als stagiair op het Witte Huis zou ze al benaderd zijn door Kennedy, die haar tijdens een feestje uitnodigde voor een persoonlijke rondleiding door het pand. Uiteindelijk belandden de twee samen in de slaapkamer van Jacqueline Kennedy, waar ze vervolgens voor het eerst seks hadden.


Affaire


De vrijpartij, waarbij de negentienjarige Mimi naar eigen zeggen haar maagdelijkheid verloor, was het begin van een affaire die ruim achttien maanden stand zou houden. Ook toen ze na afloop van haar stageperiode weer terugkeerde naar haar opleiding in Massachusetts bleef ze regelmatig bezoek ontvangen van de president. De twee ontmoetten elkaar voornamelijk in hotels, waarbij Kennedy het pseudoniem ‘Michael Carter’ gebruikte, maar als Jacqueline afwezig was werd Mimi ook nog regelmatig uitgenodigd op het Witte Huis.


Moordaanslag


Zelfs toen de president tijdens de Cuba Crisis geconfronteerd werd met een mogelijke derde wereldoorlog maakte hij nog tijd vrij om haar te zien. Volgens Mimi zou hij haar toen toevertrouwd hebben dat hij zijn kinderen “liever rood dan dood” zag, wat zou kunnen betekenen dat Kennedy op het punt stond om de Russen hun zin te geven. Op 15 november 1963, vlak voordat Mimi in het huwelijk trad met haar jeugdliefde Tony Fahnestock, zagen de twee elkaar voor het laatst. Zeven dagen later kwam Kennedy om het leven toen hij door het hoofd geschoten werd tijdens een limousinetocht in Dallas, Texas.


Boek 'Once Upon A Secret'


Het boek dat Mimi in 2012 heeft geschreven over de affaire, geeft een unieke kijk op de persoonlijkheid van Kennedy. Zo zou hij Mimi op een gegeven moment uitgedaagd hebben om zijn assistent, de vijftigjarige David Powers, oraal te bevredigen. Daarnaast stelde hij haar tijdens een Hollywood feestje bloot aan stimulerende en lustopwekkende drugs. Het boek toont echter ook de emotionele en zachte kant van de president. Zo beschrijft Mimi hoe ze hem bezocht terwijl hij rouwde om het overlijden van zijn drie dagen oude zoon.  “Er lag een stapel condoleancebrieven op de grond naast zijn stoel, en hij pakte er een op en las die aan mij voor (…) Af en toe rolde er tranen over zijn wangen.”


John F. Kennedy


Meer lezen over dit onderwerp? Lees het artikel over president Kennedy in Geschiedenis Magazine 3 van 2017. Historicus Maarten van Rossum onderzoekt hier over Kennedy inderdaad een held was. Bestel hier dit nummer na, of neem een abonnement!

Bronnen:

Theguardian.com: Once Upon a Secret

 

Afbeelding:

 

Wikipedia.org: John F. Kennedy

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.