Osama Bina Laden Zawahiri

Al-Zawahiri volgt Bin Laden op

Sinds de dood van Osama Bin Laden heeft de FBI een prijs van 25 miljoen dollar op het hoofd van Al-Zawahiri gezet. Maar wie is deze nieuwe leider van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda. De groep heeft vandaag een verklaring afgelegd dat hij de opvolger is van Osama Bin Laden.

Hij is de spiritueel leider en ideoloog van al-Qaeda en voormalig voorman van de terreurgroep Egyptische Islamitische Jihad (EIJ). Ayam al-Zawahiri werd geboren op 19 juni 1951 in Maadi in Egypte. Hij komt uit een familie van wetenschappers en doctoren. Maar de familie was conservatief wat betreft religie.

Zesdaagse Oorlog

In 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit. Dit was een keerpunt voor veel moslims in het Midden-Oosten. Waarschijnlijk was dat bij Zawahiri niet anders. Hij trad toe tot de Moslimbroederschap op veertienjarige leeftijd. Een jaar later werd hij opgepakt omdat de broederschap in die tijd nog verboden was in Egypte. Inmiddels mag de Moslimbroederschap meedoen in de verkiezingen in de herfst van 2011. Zijn vader was hoogleraar Farmacologie aan de Universiteit van Caïro. Ook zijn grootvader, Rabi’a al-Zawahiri was als Imam verbonden aan de Universiteit van Caïro, een centrum van islamitisch onderwijs in de Arabische wereld. Zodoende ging Ayam al-Zawahiri ook studeren in de stad. Hij studeerde af in 1974 aan de medische school van de Universiteit van Caïro en specialiseerde zich als chirurg in 1978.

Aanslag Sadat

In 1981 was er een aanslag op de Egyptische president Sadat. Zawahiri werd samen met veel andere personen opgepakt en veroordeeld tot drie jaar gevangenschap vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op de Egyptische President. Hij kon niet direct worden gekoppeld aan de moord, maar werd veroordeeld op het bezit van wapens. Gedurende deze tijd werd hij geslagen en gemarteld. Na zijn vrijlating zocht hij eerst een baan als arts, maar door het vijandelijke klimaat in het land vertrok hij naar Afghanistan. Hij was daar tijdens de Sovjet-bezetting in de jaren 1970 en 1980 werkzaam als arts. Toen de Sovjets het land verlieten in 1989, keerde hij terug naar Egypte waar hij het leiderschap van de EIJ op zich nam.

Samenwerking al-Qaeda

Vanaf 1992 hebben al-Zawahiri en Bin Laden intensief samengewerkt en in 2001 is EIJ samengegaan met al Qa’ida. Hij wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Ook de aanslag op Westerse toeristen in Luxor in 1997 wordt aan hem toegeschreven. Er vielen toen 68 doden.  Al Qaeda heeft vandaag verklaard dat hij Osama Bin Laden zal opvolgen als leider van de terreurgroep.

Afbeeldingen:

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.