Albert II van België.

Albert II van België, een korte biografie

Albert II van België weigert Delphine Boël te erkennen als zijn dochter. Albert die op 21 juli dit jaar afstand deed van de Belgische troon had tijdens zijn huwelijk een affaire waar Delphine uit zou zijn geboren. Ze is naar de rechter gestapt om erkenning af te dwingen. Een pijnlijk onderdeel van zijn leven dat in 1934 begon.


Op 6 juni 1934 werd Albert II van België geboren op kasteel Stuyvenberg in Laken. Hij was het kind van Leopold III en Astrid van Zweden. De prins kende een tragisch begin van zijn leven, omdat zijn moeder op 29 augustus 1935 stierf bij een ernstig auto-ongeluk. Hij werd verder opgevoed door zijn stiefmoeder Lilian en zijn zus Josephine Charlotte. Tijdens Tweede Wereldoorlog werd het Belgische koningshuis door de SS naar Duitsland gestuurd. Daar werden ze in mei 1945 bevrijd door de Amerikanen. In 1950 trad Alberts vader Leopold af als koning der Belgen en kwam zijn broer Boudewijn op de troon. Albert vervulde zijn dienstplicht bij de marine. Hij werd zelfs opperbevelhebber van de Belgische strijdkrachten.


Persoonlijk leven


Albert trouwde op 2 juli 1959 met de Italiaanse Paola Ruffo di Calabria en kreeg met haar drie kinderen. In 1960 werd Filips geboren, in 1962 Astrid en in 1963 Laurent. Tijdens zijn huwelijk had Albert een affaire met barones Sybille de Selys Longchamps, uit deze relatie zou in 1968 een dochter Delphine Boël geboren zijn. De affaire werd in 1999 bekend door het boek van Mario Danneels Paola. Van 'la dolce vita' tot koningin. Hierin onthulde Alberts echtgenote Paola dat er sprake was van een buitenechtelijk kind.


Koning der Belgen


Alberts broer Boudewijn stierf in 31 juli 1993 kinderloos, waardoor Albert koning werd. Op 9 augustus 1993 legde hij de eed af en werd zo de zesde koning der Belgen. Albert kwakkelde zijn hele leven met zijn gezondheid en besloot hierom en om zijn hoge leeftijd af te treden als koning der België. Op 3 juli 2013 kondigde Albert op de nationale televisie zijn abdicatie aan. Op 21 juli was het zover, Albert droeg het koningschap over aan zijn oudste zoon Filips. Inmiddels is zijn vermeende buitenechtelijke dochter Delphine een rechtszaak begonnen om Albert te dwingen DNA af te staan. Hiermee hoopt ze te bewijzen dat Albert wel degelijk haar vader is.

Bronnen


Afbeelding


Nationaal Acrhief/ Collectie Anefo, Tweede dag van het (...)  (31-05-1960)

Landen: 

Tijdperken: 

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.