Geen afbeelding beschikbaar

Alexios I Komnenos wordt keizer van Byzantium

Constantinopel 1081 – Het Byzantijnse Rijk wordt van alle kanten bedreigd en het gezag van keizer Nikephoros III Botaneiates is door rivaliserende adellijke families ernstig verzwakt. Met behulp van zijn sluwe moeder Anna Dalassena, grijpt Alexios van de Komnenoi familie op 4 april 1081 de macht.

Nekephoros III was van 1078 tot 1081 keizer van het Byzantijnse rijk. Korte tijd voor zijn kroning stierf zijn eerste vrouw. Zodoende ging hij spoedig na zijn aantreden op zoek naar een nieuwe echtgenote. Hij trouwde met de mooie Maria van Alania van niet-Griekse afkomst. Voor Maria was dit haar tweede huwelijk. Eerder was ze getrouwd geweest met de vorige keizer van het Byzantijnse Rijk Michael VII Doukas (1071-1078). Uit dit huwelijk was een zoon geboren, Constantine Doukas.

Nekephoros erkende haar zoon echter niet als opvolger in lijn voor de troon. Maria bedacht daarom een plan. Om de troonopvolging van haar ziekelijke zoon Constantijn Doukas, veilig te stellen, had Maria de invloedrijke intrigante en hooggeplaatste vrouw aan het Byzantijnse hof, Anna Dalassena, om hulp gevraagd om een staatsgreep te plegen. Anna greep deze kans echter aan om haar eigen zoon, Alexios I Komnenos, naar voren te schuiven en overtuigde Alexios om samen met Constantijn een staatsgreep te plegen.

Door haar positie aan het hof had zij veel invloed op keizer Nikephoros. Toen de op handen zijnde staatsgreep echter uitkwam, liet zij hem zweren Alexios en Constantijn te sparen. De mannen waren de stad inmiddels uit gevlucht, maar keerden op 1 april 1081terug in de stad met een huurlingenleger. Alexios zette Nikepheros III af. Hij kroonde zichzelf tot keizer en Constantine tot mede-keizer. Na de geboorte van zijn zoon Johannus II in 1087, hief Alexios het co-keizerschap van de zwakke Constantine op, waardoor hij alleenheerser over het rijk werd. Hij stierf in 1118 op 62-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.