Amerikaanse presidenten (1845-1861)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elk weekend aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?

455px-James_Knox_Polk_by_GPA_Healy,_185811. James Knox Polk (1845-1849)

James Polk werd geboren als eerste van tien kinderen op 2 november 1795 in het district Mecklenburg in North Carolina. Zijn vader was een Schots-Ierse slavenhouder en had een plantage. Toen hij tien jaar oud was, verhuisde het gezin naar Tenessee. Polk werd thuis onderwezen door zijn Presbyteriaanse moeder. Hij moest in deze periode ook hard werken op het landgoed van zijn vader, wat de jonge Polk met zijn zwakke gesteldheid geen goed deed. Zo had hij veel last van galstenen, waar hij op zeventien jarige leeftijd, slechts verdoofd door de Brandy, voor onder het mes moest. In die tijd was dit een zeer riskante operatie, maar hij overleefde de behandeling.

800px-Zachary_Taylor_half_plate_daguerreotype_c1843-4512. Zachary Taylor (1849-1850)

Taylor werd op 24 november 1784 geboren in Montebello in Virginia als derde zoon van negen kinderen. Als acht maanden oude planterszoon verhuisde hij vervolgens met zijn familie naar een plantage in Jefferson County in Kentucky. Hij werd een eenvoudige, maar vriendelijke man die rechtdoorzee was. Taylor dronk tijdens zijn leven geen alcohol en zijn voorkeur ging uit naar gekoelde melk.

13. Millard Fillmore (1850-1853)

Millard Fillmore werd op 7 januari 1800 geboren in het district 456px-Millard_Fillmore-Edit1Cayuga in de staat New York. Zijn boeren vader, Nathaniel Fillmore, had zijn land verloren waardoor het gezin in armoede leefde. De jonge Fillmore moest al op jonge leeftijd een steentje bijdragen aan de financiën van de familie en ging in dienst bij een kleermaker. In zijn jeugd genoot hij zodoende weinig onderwijs. Om alsnog kennis op te doen, schreef hij zich op negentienjarige leeftijd in bij het New Hope College.

14.Franklin Pierce (1853-1857)

508px-George_Peter_Alexander_Healy_-_Franklin_Pierce_-_Google_Art_ProjectFranklink Pierce werd op 23 november 1804 geboren in een blokhut in Hillsborough in New
Hampshire. Kort na zijn geboorte verhuisden Generaal Benjamin Pierce, een held uit de Amerikaanse Revolutie, en Ann Kendrick Pierce met hun twee kinderen naar een ruimere villa. Franklin kreeg nog drie broers en zussen. Na zijn middelbare schooltijd op Hillsborough High en het Bowdoin College, ging hij rechten studeren in Northampton in Massachusetts.

15. James Buchanan (1857-1861)

James Buchanan Jr. werd geboren op 23 april 1791 in
Mercersburg in Pennsylvania. Buchanan ging na zijn James_Buchananmiddelbare schooltijd rechten studeren aan het Dickinsons College in Charlisle Pennsylvania. In 1809 studeerde hij af en begon hij een eigen advocatenpraktijk. Tien jaar later verloofde Buchanan zich met de mooie, 23-jarige Anne Coleman. Haar vader, die multimiljonair was, had echter een betere partij voor zijn dochter op het oog. Hij maakte zodoende zijn dochter wijs dat haar verloofde slechts met haar wilde trouwen vanwege zijn geld. Hierop verbrak zij de verloving en stierf korte tijd later onder nooit opgehelderde omstandigheden. Buchanan is hierna nooit met een ander getrouwd.

<h3>Afbeeldingen</h3>
Pixabay.com <a href="https://pixabay.com/nl/presidenti%C3%ABle-2016-amerikaanse-vlag-1311753/" target="_blank">Amerikaanse vlag</a>

commons.wikimedia.org <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_Knox_Polk_by_GPA_Healy,_18... target="_blank">James Polk</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zachary_Taylor_half_plate_daguer... target="_blank">Zachary Taylor</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Millard_Fillmore-Edit1.jpg" target="_blank">Millard Fillmore</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:George_Peter_Alexander_Healy_-_F... target="_blank">Franklin Pierce</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_Buchanan.jpg" target="_blank">James Buchanan</a>

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt