Amerikaanse presidenten (1861 -  1881)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elk weekend aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?

486px-Abraham_Lincoln_November_186316. Abraham Lincoln (1861-1865)

Abraham Lincoln werd op 12 februari 1809 geboren in Hodgeville, Kentucky. Zijn vader Thomas was timmerman en boer en zijn moeder Nancy Hanks ongeletterd. Toen Lincoln zeven jaar oud was verhuisde het gezin naar Indiana. Ondanks zijn matige scholing werd hij een begaafd redenaar. De eerste boeken die de jonge Lincoln las, waren The Pilgrim’s Progress van John Bunyan en de Fabels van Aesopus. Deze boeken had hij van zijn stiefmoeder Sarah Bush gekregen, die na de dood van zijn moeder met zijn vader was getouwd.

President_Andrew_Johnson17. Andrew Johnson (1865-1869)

Andrew Johnson werd op 29 december 1808 geboren in Raleigh, North Carolina, in het Zuiden van de Verenigde Staten. Op 14-jarige leeftijd deed zijn moeder hem en zijn broer in dienst bij kleermaker James Selby. Na drie jaar werkzaam te zijn geweest bij Selby, startte hij zijn eigen kleermakerij in Greenville, Tennessee. Als kleermaker van nederige afkomst verafschuwde hij de arrogante zuidelijke politici, die het gewone volk met de nek aankeken. Gedurende zijn jeugd genoot hij dus nauwelijks schoolonderwijs, waardoor zijn spelling de rest van zijn leven te wensen overliet. Zo ging het bij het schrijven van zijn eigen naam ook nog weleens mis. Als reactie zei Johnson dan: “Het zijn wel bijzonder fantasieloze mensen die hun naam maar op één manier weten te spellen”.

800px-Ulysses_Grant_1870-188018. Ulysses S. Grant (1869-1877)

Ulysses S. Grant werd geboren op 27 april 1822 in Point Pleasant, Ohio. Zijn ouders waren Jesse R. Grant, een leerlooier, en Hannah Simpson. Na de geboorte noemden zij hun zoon Hiram Ulysses Grant. Toen de jongen een jaar oud was, verhuisde het gezin naar Georgetown, waar Grant tot zijn zeventiende jaar bleef wonen. Tijdens zijn regeerperiode, die duurde van 1869 tot 1877, lag de nadruk op de herinrichting van de Zuidelijke Staten.

19. Rutherford B. Hayes (1877-1881)

493px-President_Rutherford_Hayes_1870_-_1880_RestoredRutherford B. Hayes werd geboren op 4 oktober 1822 in Delaware, Ohio. Hij was het vijfde kind van Rutherford Hayes en Sophia Bichard. Tien weken voor zijn geboorte stierf zijn vader echter, waarna hij door zijn moeder Sophia en zijn ongetrouwde oom, Sardis Bichard, werd opgevoed.

20. James Garfield (1881)

James Garfield werd op 9 november 1831 geboren in een, door zijn vader gebouwde, blokhut in Cleveland, Ohio. De jongste telg
473px-James_Abram_Garfield,_photo_portrait_seatedvan de familie Garfield groeide op in relatieve armoede. Twee jaar
na zijn geboorte overleed zijn vader, waarna hij werd opgevoed door zijn moeder. Toen hij zestien jaar oud was, liep hij weg van huis en meldde zich aan bij het binnenschip de Evening Star. In de eerste anderhalve maand dat hij hier werkzaam was, viel Garfield, die niet kon zwemmen, maar liefst veertien keer overboord, waarna hij het voor gezien hield. Zijn moeder overtuigde hem om te gaan studeren aan de Geauga Academy in Chester, Ohio. Hij besloot zijn hoofd te gaan gebruiken in plaats van zijn handen.

 

<h3>Afbeeldingen:</h3>
Pixabay.com <a href="https://pixabay.com/nl/presidenti%C3%ABle-2016-amerikaanse-vlag-1311753/" target="_blank">Amerikaanse vlag</a>

commons.wikimedia.org <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abraham_Lincoln_November_1863.jpg" target="_blank">Abraham Lincoln</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:President_Andrew_Johnson.jpg" target="_blank">Andrew Johnson</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ulysses_Grant_1870-1880.jpg" target="_blank">Ulysses S. Grant</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:President_Rutherford_Hayes_1870_... target="_blank">Rutherford B. Hayes</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_Abram_Garfield,_photo_port... target="_blank">James Garfield</a>

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.