Amerikaanse presidenten (1881-1901)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elk weekend aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?

21. Chester A. Arthur (1881-1885)

Na de moord op president James Garfield in 1881, werd vicepresident Arthur geïnaugureerd als 21e president van de Verenigde Staten. Chester Arthur werd geboren op 5 oktober 1829 in North Fairfield, Vermont, een dorp dat 15 kilometer van de Canadese grens vandaan lag. Zijn ouders waren William Arthur, een dominee, en Malvina Stone Arthur. Zijn vader was dominee in zeven gemeenten, waardoor zijn jeugd redelijk onrustig was. Toen Arthur 15 jaar oud was, ging hij studeren aan het Union College in Schenectady, waar hij in 1848 afstudeerde.

22 & 24.  Grover Cleveland (1885-1889 en 1893-1897)

Grover Cleveland is de enige Amerikaanse president van wie het dubbele termijn niet een aaneengesloten periode besloeg. Hij was zowel de 22e als de 24e president van de Verenigde Staten. Cleveland was met zijn 120 kilo de zwaarste president in het Witte Huis. Zijn bijnamen waren ‘Uncle Jumbo’, ‘Veto Mayor’ en ‘Veto President’. Hij was een joviale man, maar tevens een strenge president, voor wie Fair play hoog in het vaandel stond. Hij werd geprezen om zijn moed, eerlijkheid en onkreukbaarheid.

23. Benjamin Harrison (1889-1893)Benjamin Harrison tijdens de burgeroorlog

Hij had een lange rossige baard, korte benen en een stevig lichaam. De stijve en formele advocaat, Benjamin Harrison, die van zijn tegenstanders de bijnaam ‘de IJsberg’ kreeg, werd in 1889, in navolging van zijn grootvader William Henry Harrison, president van de Verenigde Staten. Benjamin Harrison werd geboren op 20 augustus 1833 op de boerderij van zijn grootvader in Ohio. Deze grootvader, William Henry Harrison, werd toen Benjamin acht jaar oud was, president van de Verenigde Staten.

25. William McKinley (1897-1901)Mckinley na de Burgeroorlog

William McKinley had blauwgrijze ogen, een kuil in zijn kin, was open, vriendelijk, opgewekt en optimistisch. Zijn bijnaam was ‘Idol of Ohio’. Hij was de enige president tussen Andrew Johnson en Woodrow Wilson die geen baard droeg en de derde president die door een aanslag om het leven kwam. McKinley diende twaalf jaar in het Huis van Afgevaardigden, waar hij populair werd door te pleitten voor hogere invoerrechten. In 1892 werd hij vervolgens gouverneur van Ohio en vier jaar later werd hij gekozen tot president van de Verenigde Staten. Hij was president in een periode dat de imperialistische stromingen hoogtij vierden, waardoor hij in april 1898 het land in oorlog bracht met Spanje.

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt