Amerikaanse presidenten (1923 -1953)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elk weekend aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?

John Calvin Coolidge (1923 - 1929)
Vicepresident Calvin Coolidge werd plotseling de 30epresident van de Verenigde Staten toen zijn voorganger Harding onverwachts overleed. Coolidge was een man van weinig woorden: ‘Silent Cal’. Als aan hem gevraagd werd waarom hij bij een diner aanwezig was, antwoordde hij: “om te eten”. Zijn grootste verdienste tijdens zijn presidentschap was het Kellog-Briand Pact van 1928. Coolidge tijdens zijn studententijd 1891-1895Hierin werd besloten dat er geen oorlog gevoerd hoefde te worden om een conflict tussen verschillende landen op te lossen. John Calvin Coolidge werd op 4 juli 1872 geboren in Plymouth, Vermont, als oudste zoon van twee kinderen. Zijn ouders waren John Calvin Coolidge senior en Victoria Josephine Moor Coolidge. Al op jonge leeftijd stierf zijn moeder aan tuberculose en zijn zusje stierf toen hij achttien jaar oud
was aan een blindedarmontsteking. Na zijn middelbare schooltijd in Vermont ging hij studeren aan het Amherst College. Aanvankelijk lukte het hem niet het toelatingsexamen te halen, maar na een tweede poging mocht hij toch aan de universiteit studeren. Hij studeerde in 1895 cum laude af.

Herbert Clark Hoover (1929 - 1933)
Hoover was een bekwaam ingenieur en een daadkrachtig minister in de regering van Harding en Coolidge. Toen hij de presidentsverkiezingen won, beloofde hij iedereen uit het Amerikaanse volk een kip in de pot en twee auto’s in de garage. Maar kort na zijn inauguratie sloeg het noodlot toe. De Beurskrach van 1929 sloeg de bodem uit de markt van de Verenigde Staten met de Grote Depressie tot gevolg. Hoover probeerde de staatsuitgaven in balans te houden, de belastingen te verlagen, federale stHoover in Australiëeun te verlenen voor de aanleg van wegen en bruggen, zoals de Hooverdam die in 1936 voltooid werd, maar zonder succes. Herbert Hoover werd geboren op 10 augustus 1874 in West Branch, Iowa. Zijn vader, Jesse Hoover, handelde in

landbouwwerktuigen en stierf toen zijn zoon zes jaar oud was. De moeder van Hoover, Hulda Minthorn, stierf vier jaar later. Als wees kwam hij terecht bij zijn oom John Minthorn die in Oregon woonde en dokter en schoolinspecteur was. In deze periode werkte hij als loopjongen in het bedrijf van zijn oom. Hij leerde boekhouden en typen. Ook raakte hij bekend met de boeken van Charles Dickens. Met name het verhaal over de weesjongen David Copperfield sprak hem erg aan door de gelijkenis met zijn eigen situatie als wees.

Franklin Delano Roosevelt (1933 - 1945)
“Als de polio hem niet klein heeft gekregen, zal het presidentschap dat ook niet doen”, vertelde Eleonor Roosevelt aan een journalist over haar man en de 32e president van de Verenigde Staten: Franklin Delano Roosevelt. De verre voorvader van Franklin Delano Roosevelt, Claes van ‘t Rosenveldt, was in 1650 vanuit Zeeland naar Amerika gekomen. De stamboom van zijn moeder ging terug tot de Founding Father

Franklin Delano Roosevelts, zijn vader was een verre verwant van oud-president Theodore Roosevelt en zijn vrouw Eleonor het nichtje van deze oud-president. Meer dan twee eeuwen na de komst van zijn voorvader in Amerika, op 30 januari 1882, werd Franklin Delano Roosevelt geboren in Hyde Park, New York, als zoon van een rijke bankier. Hij groeide op in een gegoede kring, ging naar kostschool en studeerde aan Harvard University. Gedurende zijn studententijd was hij een matig student. Ondanks zijn redelijke prestaties schopte hij het tot hoofdredacteur van het prestigieuze studentenblad The Crimson. Na zijn studieperiode aan Harvard university, die hij overigens niet had afgerond, behaalde hij zijn toelatingsexamen voor de New Yorkse balie, de beroepsvereniging voor advocaten. Maar de juridische wereld trok hem niet en hij besloot zijn pijlen te richten op een politieke carrière.

Harry S. Truman (1945 - 1953)
Vicepresident Harry S. Truman werd na het onverwachte overlijden van zijn voorganger president Franklin Delano Roosevelt de 33epresident van deTruman Verenigde Staten. Truman werd president in de roerige laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf het bevel voor de atoombom op Hiroshima en Nagasaki en zette een buitenlands beleid op dat nog jaren werd gevolgd. Harry S. Truman werd geboren op 8 mei 1884 in Lamar, Missouri, als tweede kind van het echtpaar John Anderson Truman en Marsha Ellen Young Truman. Hij hield van geschiedenisboeken, pianospelen en koesterde al van jongs af aan de ambitie een beroemd militair te worden. Zijn tweede naam bestond uit het initiaal ‘S’, wat een verwijzing was naar de -s in de namen van zijn beide grootvaders. Het gezin had weinig geld, waardoor Truman pas op achtjarige leeftijd naar school kon gaan.

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.