Amerikaanse presidenten (1953-1974)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elke week aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?

34. Dwight D. Eisenhower (1953-1961)

Dwight D. Eisenhower“Generaal Dwight D. Eisenhower heeft zich in dezen oorlog een strateeg getoond van groot formaat. Hij heeft zich vooral groote verdiensten verworven door de wijze waarop hij het team van brilliante generaals dat onder hem werkte, bijeen wist te houden en te inspireeren”, schreef De Vliegende Hollander op 10 mei 1945 over de Duitse overgave aan de (latere) 34e president van de Verenigde Staten: Dwight D. Eisenhower (Ike). Dwight David Eisenhower werd geboren op 14 oktober 1890 in Denison, Texas. Al snel verhuisde het gezin, dat zes zonen telde, naar Abilene, Kansas. Eisenhower wilde al op jonge leeftijd militair worden en van 1911 tot 1915 studeerde hij aan de elite-opleiding voor de landmacht: West-Point. Na zijn afstuderen ging hij het leger in en maakte in de periode van de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum in rap tempo promotie. Als president probeerde hij een brug te slaan naar de Sovjet-Unie na het overlijden van Stalin. Op binnenlands gebied brak hij met de trend de federale overheid meer taken te geven, ook bedrijven en staten konden volgens hem een deel van de rekening dragen.

35. John F. Kennedy (1961-1963)

“Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.” De 35e president van de Verenigde Staten, John Fitzgerald Kennedy (1917-1963), werd populair vanwege zijn charmes en charisma, zijn plannen om de eerste man op de maan te zetten, zijn kordate optreden tijdens de Cubacrisis, oktober 1962) en de aanslag op zijn leven in 1963.

John F. Kennedy tekent het handelsembargo op Cuba, 1962

Op 20 januari 1961 werd hij met zijn 43 jaar ingezworen als jongst gekozen president in de Amerikaanse geschiedenis. John Fitzgerald Kennedy werd geboren op 29 mei 1917 in Brookline, Massachusetts. Hij was het tweede kind in een katholiek gezin van vier jongens en vijf meisjes. Zijn moeder was Rose Fitzgerald, waar John zijn tweede naam aan te danken had, en zijn vader Joseph (Joe) Kennedy was politicus en zakenman. Al op jonge leeftijd werd Kennedy geplaagd door een slechte gezondheid. Hij kreeg kinkhoest, mazelen, waterpokken en roodvonk. Wonderlijk genoeg overleefde Kennedy zijn jeugdziektes allemaal. Zijn vader grapte destijds dat muggen levensgevaar liepen als ze de kleine John staken. Toen hij veertien jaar oud was ging hij naar een kostschool, waar hij op achttienjarige leeftijd zijn diploma behaalde. Als president is Kennedy vooral bekend om zijn optreden tijdens de Cubacrisis. Hij trad krachtig op en uiteindelijk werd conflict voorkomen.

36. Lyndon B. Johnson (1963-1969)

Inauguratie president Johnson met Jackie Kennedy

Vicepresident Lyndon B. Johnson (LBJ) was één van de meest ervaren politici toen het ambt van president hem toeviel na de aanslag op president Kennedy. Hij wist wat macht was, hoe hij het moest verwerven en vervolgens kon gebruiken. De kieswet voor zwarten was één van de pronkstukken van zijn presidentschap, maar de Vietnamoorlog werd een mislukking. Lyndon B. Johnson werd geboren als oudste kind van vijf op 27 augustus 1908 in een boerenwoning in Stonewall, Texas. Zijn ouders waren Sam Ealy Johnson jr. en Rebekah Baines Johnson. Nadat Johnson was afgestudeerd aan de Southwest Texas State Teachers College ging hij les geven aan arme Mexicaanse kinderen. De school had weinig geld beschikbaar voor een sociaal programma en ideoloog Johnson kocht van zijn eerste salaris honkbalknuppels en andere sportattributen voor zijn leerlingen. Johnson leverde een grote bijdrage aan armoedebestrijding, de ontwikkeling van een ziektekostenverzekering en racismebestrijding binnen het land. Op buitenlands gebied was hij minder succesvol. De Vietnamoorlog nam een slechte wending voor de V.S., wat tot veel kritiek op Johnson leidde.

37. Richard M. Nixon (1969-1974)

Nixon in 1930Richard Nixon was de eerste Amerikaanse president die zijn ambt neerlegde. Vanwege het Watergate schandaal zag hij namelijk nog maar één mogelijkheid: aftreden. Maar naast dit schandaal wist hij het SALT 1 akkoord met Rusland te bewerkstelligen, haalde hij de banden met China aan en wist hij de eerste man op de maan te zetten.
Richard Milhous Nixon werd geboren op 9 januari 1913 in Yorba Linda in Californië in een arm gezin. Hij was de tweede van vijf zonen. Zijn ouders waren Francis Antony Nixon en Hannah Milhous Nixon, die de conservatieve Quakersleer aanhing. Toen Nixon negen jaar oud was, verhuisde het gezin naar Whittier in California. Zijn vader werd hier beheerder van een benzinestation en van een winkel. Zijn ouders waren arm en ze waren niet in staat de getalenteerde Nixon naar een dure universiteit te sturen.

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.