Presidential Election

Amerikaanse presidenten (1993-2016)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elke week aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers?


42. Bill Clinton (1993-2001)


Bill 4. US president Jimmy Carter en gouverneur Bill Clinton - 1 december, 1978.De charme, intelligentie en welbespraaktheid van president Bill Clinton maakten hem tot een president die op veel sympathie kon rekenen in binnen – en buitenland. Critici noemden hem Slick Willy, omdat hij volgens hen met alle winden mee waaide. Ondanks de affaire met stagiaire Monica Lewinsky die groot uitgemeten werd in de media, was hij aan het einde van zijn termijn nog even populair als bij zijn aantreden in 1993.Op binnenlands gebied was het beleid van Clinton behoorlijk succesvol: de werkloosheid daalde, de arbeidsproductiviteit nam toe en de regering deed succesvolle investeringen in nieuwe technologie. Dit leverde optimaal rendement op. Het buitenlandbeleid van zijn regering was minder helder. Clinton had moeite met het stellen van prioriteiten. Zo greep Amerika onder zijn leiding uiteindelijk in in Kosovo om etnische zuiveringen te voorkomen, maar op een manier die de nodige vraagtekens opriep. Toch was Clinton ongekend populair.


43. George W. Bush (2001-2009)


President George W. BushDe ambtsperiode van de 43e president van de Verenigde Staten, George W. Bush, is alles behalve rustig te noemen. Zo kenmerkte zijn regeerperiode zich onder andere door de aanslagen van 9/11, de inval in Irak en Afghanistan, de veroordeling van Saddam Hoessein en de gevolgen van orkaan Katrina. Maar wie was deze man die ooit de droom koesterde om honkballer te worden en van een wildebras in een herboren Christen transformeerde? Onder Bush ontstond na 9/11 het enorme Department of Home Security. Het buitenlandbeleid van Amerika concentreerde zich vooral op het Midden-Oosten. Aan het eind van zijn regeerperiode begon de financiële crisis de kop op te steken. Al met al had Bush een zware periode gekozen om president te zijn.


44. Barack Obama (2009-)


Obama 1Er is geen liberaal Amerika, er is geen conservatief Amerika, er zijn alleen de Verenigde Staten van Amerika.” Met deze woorden werd Obama bekend in de landelijke politiek. Hij werd in 2009 geïnaugureerd als 44e president van de Verenigde Staten en 1e zwarte president in de Amerikaanse geschiedenis. Obama was vooral succesvol als president door zijn imago van bruggenbouwer. Obama pleitte onder andere voor verbetering van de gezondheidszorg en het sluiten van Guantánamo Bay. Zijn buitenlandbeleid werd gekenmerkt door de sterke vermindering van het aantal Amerikaanse troepen in Irak na de dood van Bin Laden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.