Annie MG Schmidt

Annie M.G. Schmidt Week

Het is deze week weer Annie M.G. Schmidt Week! In deze week wordt haar nagedachtenis gevierd rond haar verjaardag op 20 mei. 

“Het schaap Veronica - dat is een schilderijtje van bourgeoisie waar ik me heel prettig in voelde. Als het enige schaap erin. Een dartel beest. Het waren sterk autobiografische versjes, ja”, vertelde Annie M.G. Schmidt in een interview met Ischa Meijer.

Annie Maria Geertruida Schmidt werd geboren in Kapelle op Zuid-Beveland. De verhalen als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Ja Zuster, Nee Zuster zijn genesteld in het Nederlands geheugen. Naast de boeken voor kinderen, breidde ze haar repertoire uit met teksten voor volwassenen, gedichten, liedjes en toneelstukken.

Voordat zij begon met het schrijven van de kinderverhalen was zij bibliothecaresse, documentalist en redactrice bij het Parool. Haar werk was doordrongen van elementen uit de Nederlandse maatschappij en ook uit haar eigen leven. Toen zij bijvoorbeeld begin jaren ‘50 het boek het hele schaap Veronica schreef, schiep zij een paar karakters waarmee zij de Droogstoppels uit de 20e eeuw neerzette. Een beeld van de knusse, gezellige, benauwende en hypocriete Nederlandse samenleving in de vorm van de dames Groen, de dominee en het schaap zelf. Met haar unieke kijk op de wereld, gevoel voor humor en stijl sloegen de verhalen, versjes en liedjes dan ook aan.

In haar nagedachtenis is de Annie M.G. Schmidt Week opgezet waarin haar werk wordt voorgedragen en gelezen. In 1997 is de geboortedag van de schrijfster tevens uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidt dag.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.