Geen afbeelding beschikbaar

Antares, de maanlander van Apollo 14, landt op de maan

Maan 1971 – Voor de derde maal in de historie landen mensen op de maan. Deze astronauten spreken enkele woorden uit, nadat ze al een paar stappen op de maan hebben gedaan. De vlucht was niet geheel zonder moeilijkheden, en ze waren blij heelhuids te zijn aangekomen. Op 5 februari landde de Antares, de maanlander van de Apollo 14, op de maan.

Het Apollo programma was een ruimtevaartproject van de Verenigde Staten dat als hoofddoel had mensen naar de ruimte en de maan te brengen. Op 20 juli 1969 slaagde de Apollo 11 in dit doel: astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin zetten als eerste mensen voet op de maan. Tot aan 1972 ging NASA door met het programma, en meerdere vluchten naar de maan volgden. De Apollo 12 slaagde ook, maar sommigen mislukten, zoals de Apollo 13.

Derde maanmissie sinds Apollo 11

De Apollo 14 moest de astronauten Alan Shepard, Stuart Roosa en Edgar Mitchell naar de maan brengen. Het was de derde maanmissie sinds de Apollo 11. De lancering vond plaats op 31 januari 1971. Enkele moeilijkheden deden zich tijdens de vlucht voor. De maanlander koppelde zeer lastig aan de commando module. Piloot Roosa wist echter met behendigheid de koppeling succesvol uit te voeren.

Wandeling op de maan

Bij de maanlanding zelf deed zich een tweede probleem voor. De hoogtemeter kon geen vat krijgen op het maanoppervlak, waardoor de navigatie bemoeilijkt werd. De oorzaak was een probleem in de software. Shepard zette vervolgens de handmatige besturing aan. Hij zette de maanlander veilig op de grond van de maan. Het was op 5 februari, 22 uur ‘s avonds Nederlandse tijd. Shepard en Mitchell liepen op de maan, terwijl Roosa in de commandomodule bleef die boven de maan hing en hij maakte foto’s van het maanoppervlak.

Seismisch onderzoek

De eerste woorden van Shepard op de maan luidden: ”En het was een lange weg, maar we zijn er”. Anders dan eerdere astronauten op de maan, sprak Shepard pas na enkele stappen van de maanlander te hebben gezet. Shepard en Mitchell voerden twee maanwandelingen uit, waarbij ze seismisch onderzoek verrichten en andere gegevens verzamelden.

Na de Apollo 14 zijn er nog drie bemande missies naar de maan geweest. In totaal hebben dus zes Apollo maanlanders op het maanoppervlak gestaan, en liepen er twaalf astronauten op onze witte wachter.

Bekijk hier de astronauten van Apollo 14 op de maan.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.