Anti-sproetencrème van Amelia Earhart teruggevonden?

Een gevonden kleine pot met anti-sproetencrème kan mogelijk meer duidelijkheid scheppen over het mysterieuze lot van Amelia Earhart. De Amerikaanse pilote en vliegpionier verdween op 2 juli 1937 tijdens een haar recordvlucht rond de aarde, en er werd daarna nooit meer iets van haar vernomen. Wetenschappers denken met de vondst van de crème een nieuwe aanwijzing te hebben gevonden over haar fatale laatste dagen.

Het kleine glazen potje werd aangetroffen in vijf gebroken stukken op het onbewoonde eilandje Nikumaroro in de Stille Oceaan. Toen wetenschappers het glaswerk weer in elkaar zetten, bleek het dezelfde vorm te hebben als een potje van ‘Dr. C.H. Berry’s Freckle Ointment’, een populaire anti-sproetencrème uit de 20e eeuw. “Het is bekend dat Amelia veel sproeten had, en dat ze hier niet blij mee was,” aldus Joe Cerniglia, onderzoeker van ‘The International Group for Historic Aircraft Recovery’ (TIGHAR).

Recordpoging

De Amerikaanse pilote Amelia Earhart was in de jaren ’30 een bekende vliegpionier, die onder meer als eerste vrouw een solovlucht over de Atlantische Oceaan ondernam. In 1937 vertrok ze, samen met navigator Fred Noonan, op een nieuwe recordpoging. Het doel was ditmaal om ter hoogte van de evenaar de aarde rond te vliegen. Tijdens de derde fase van haar reis, met als bestemming Howard Island, verdween haar vliegtuig echter boven de Stille Oceaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat het toestel te weinig brandstof had, en dat de twee uiteindelijk zijn neergestort in de omgeving van Howard Island.

Nikumaroro

Earhart en Noonan

Earhart en Noonan

Onderzoekers van het TIGHAR instituut hebben echter een andere theorie. Zij vermoedden dat Earhart een noodlanding moest maken op het onbewoonde eiland Nikumaroro, ruim 560 kilometer ten zuiden van Howard Island. De pilote en haar navigator zouden daarna nog in leven zijn geweest en op het onbewoonde eiland hebben proberen te overleven. De theorie wordt ondersteund door verscheidene archeologische vondsten. Zo werden er in 1940 onder meer botresten, een vrouwenschoen, een sextant en de resten van een kampvuur ontdekt op het eiland. Onderzoek kon toen echter niet uitwijzen aan wie de overblijfselen toebehoorden, en inmiddels zijn de botten zoekgeraakt.

Fascinerend verhaal

De vondst van de anti-sproeten crème geeft wetenschappers echter nieuwe hoop dat het hier inderdaad de laatste rustplaats van Earhart betreft. Naast het potje werden er ook nog twee flessen uit de jaren ‘30 gevonden met een gesmolten bodem. “Het lijkt plausibel dat deze gebruikt zijn door een schipbreukeling om water te koken,” aldus Ric Gillespie, voorzitter van TIGHAR. “De vondsten op Nikumaroro vertellen een fascinerend verhaal van vindingrijkheid, overlevingsdrang en, uiteindelijk, tragedie. Of het hier om het verhaal van Amelia Earhart gaat zal echter nog moeten blijken,’ zo stelt Gillespie.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!