Geen afbeelding beschikbaar

Apacheleider Geronimo geeft zich over

Noord-Amerika 1886 – Hij was de meest beruchte van alle apacheleiders en de laatste grote indianenleider die zich verzette tegen de kolonisering van Noord-Amerika: Geronimo. Hij had de reputatie van een groot krijger en een nobele wilde. De Noord-Amerikaanse indianenleider van de Apache stam, Geronimo gaf zich op 4 september over aan de Noord-Amerikaanse legers.

De Verenigde Staten werden in 1776 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het was een grote verandering voor de oorspronkelijke bewoners van het land, de Amerikanen. Meer mensen gingen zich beschouwen als Amerikanen dan voor die tijd. De “Nieuwe Amerikanen” In Noord- en Zuid-Amerika vonden dat ze recht hadden op alle beschikbare grond, ten koste van de oorspronkelijke bewoners van het land. Tot dan toe was er van de daadwerkelijke kolonisatie weinig terecht gekomen. De indianen dienden op te gaan in de nieuwe nationale staten, verdreven te worden of uit te sterven. Er werden bepaalde stukken grond gereserveerd voor de indianen. Deze reservaten werden dus vooral in de negentiende eeuw ingesteld als gevolg van de kolonisering van Noord-Amerika.

In zo’n reservaat in Arizona werd ook de indianenleider van de Apaches, Geronimo geboren. Zijn Apachenaam luidde 'Goyaałé', hij die geeuwt. De naam Geronimo is hier een verbastering van. Deze indiaan, die voor veel indianen een soort mythisch figuur is geworden, bestreed tussen de jaren ‘70 en ‘80 van de negentiende eeuw met zijn Chiricahua-Apaches zowel de Mexicanen als Amerikanen. In 1886 legde hij uiteindelijk de wapens neer. Hij gaf zich definitief over op 4 september 1886. Een troepenmacht van 5000 Amerikanen was nodig om de 36 indianen te vangen. Na de overgave werden alle Chiricahua-Apaches naar Florida gedeporteerd. Acht jaar later, in 1894 werden de apaches weer vrij gelaten en naar Oklahoma gebracht. Geronimo bracht er zijn laatste jaren door als boer en verkoper van souvenirs aan toeristen. Hij betreurde het later dat hij zich had overgegeven en niet tot het bittere einde weerstand had geboden aan de Noord-Amerikaanse troepen. In 1909 viel hij in een winternacht op 79-jarige leeftijd van zijn paard en overleed.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.