Archeologie Magazine: special Malta

In het komende nummer van Archeologie Magazine nemen we je mee naar archeologische schatkamer Malta. Dit nummer niet missen? Neem vóór dinsdag 20 april 16.00 u. een abonnement.

SPECIAL archeologische schatkamer Malta

Malta is een ware schatkamer voor archeologen. Er staan megalitische tempels die ouder zijn dan Stonehenge, en de Feniciërs, Carthagers en Romeinen lieten er talrijke sporen na, net als de Arabieren, de Normandiërs en de Johannieter Orde die het eilandenrijk eeuwenlang regeerde.

Roomse blingbling of heidens amulet?

In november 2013 ontdekte een inwoner van Assen bij het zoeken met zijn detector een glinsterend blauw steentje. De provinciaal archeoloog herkende het direct als een Alsengem. Maar van wie was het sieraad? Was het een insigne van een rijke Roomse pelgrim, of had het Alsengem een heidense oorsprong?

Kelten in Noord-Portugal

In 1833 ontdekte Francisco Martins Sarmento, zoon van een landeigenaar bij Guimarães, op een heuvel op het land van zijn ouders de restanten van een versterkte stad met een oppervlakte van maar liefst 24 hectare. Inmiddels zijn onder meer de akropolis, een badhuis, straten en huizen blootgelegd. Volgens Sarmento werd de stad gesticht door de Lusitaniërs, recent onderzoek wijst echter uit dat de bewoners Kelten waren.

Verder in dit nummer

  • Het vernieuwde Egyptische Museum van Turijn.
  • Nieuwe aanpak archeologie in het Limburgs Museum.
  • En natuurlijk: de vaste rubriek van archeoloog Leo Verhart (maker van de TELEAC-serie 'Nederland in de prehistorie') en het historische recept.

 

Nog geen abonnee? Profiteer vóór 20 april, 16.00 u. van de speciale aanbieding:

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 19,95

1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 27,50 én 4 cadeaus

3covers

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!