Arizona mexico pueblo brand

Arizona beleeft grootste brand in haar geschiedenis

Duizenden brandweerlieden doen hun best de grootste bosbrand te bestrijden die de staat Arizona ooit heeft gekend. Een gebied ter grootte van de provincie Utrecht staat in brand. Arizona werd in 1912 de 48e staat van de Verenigde Staten, nadat het eerst in handen van de Spanjaarden en de Mexicanen was geweest.

Het gebied dat nu Arizona heet wordt al bewoond sinds prehistorische tijden. Sporen van bewoning dateren van 10.000-16.000 jaar v Chr. De 'oorspronkelijke bewoners' van het gebied dat nu Arizona heet waren indianenstammen als de Hopi en de Navajo. De Hopi behoorden tot de zg. pueblo-volken. In tegenstelling tot de prairievolken zoals de Sioux woonden de pueblo's in dorpen en leefden van de veeteelt of de landbouw. De Navajo zijn verwant aan de Apache-volken. Zij noemen zichzelf Dineh. Zij leidden een nomadisch bestaan en hoedden schapen. Zij bouwden tijdelijke hutten die rond waren en 'hogans' genoemd worden.

Straten van goud

In Vanaf 1539 trokken Spaanse ontdekkingsreizigers Arizona binnen, op zoek naar de mythische steden van Cibola, waar de straten met goud geplaveid zouden zijn. Ook arriveerden er Spaanse missionarissen, die het Christendom verspreidden. Het Katholicisme heeft bij veel pueblo-volken grote invloed gehad. In 1810 werd Arizona een onderdeel van de Spaanse kolonie Mexico, dat in 1821 onafhankelijk werd van Spanje. In 1846 brak de Mexicaans-Amerikaanse oorlog uit, die twee jaar zou duren en uiteindelijk leidde tot de annexatie van een groot deel van Arizona door de VS. Later, in 1853, kochten de Verenigde Staten nog een groot gebied tussen Arizona en Nieuw Mexico op, de zogenaamde Gadsdenaankoop. Tien jaar later werd Arizona een zelfstandige 'territory', en uiteindelijk een volwaardige staat.

Wild-west

Het vuur woedt in de omgeving van Springerville, een stadje van ongeveer 2000 inwoners, ten noordoosten van de hoofdstad Phoenix. Alle inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. De stad komt voort uit een handelspost met de naam 'Henry Springer's Trading Post. In 1876 kreeg het zijn officiële naam. Daarvoor stond de nederzetting ook bekend als Colorado Chiquito, Milligan Settlement, and Valle Redondo (Round Valley). In de omgeving liggen het Gila National Forest en het Apache National Forest. De brand is waarschijnlijk begonnen in het natuurgebied Bear Wallow Wilderness en wordt daarom door de bevolking de ‘Wallow Wildfire’ genoemd. Arizona is een gebied van uitersten. Een groot deel van de staat bestaat uit woestijn, maar er zijn ook enorme bos- en berggebieden. Een aantal zeer karakteristieke 'wild-west gebieden' zijn in Arizona te vinden, reden waarom veel westerns in deze staat zijn gefilmd.

Afbeeldingen:

  • Foto: Wing-Chi Poon [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!