Arrestatie Unabomber

Op 3 maart 1996 wordt de Unabomber, Theodore Kaczynski, gearresteerd. Hij had achttien jaar lang bombrieven naar verschillende Amerikaanse bestuursorganen gestuurd.

Theodore John Kaczynski

Kaczynski werd op 22 mei 1942 geboren te Chicago. Al op jonge leeftijd blonk hij uit op school, uit een test bleek dat hij een IQ had van 167.

Op zijn zestiende begon hij met een studie aan de Harvard-universiteit, waar hij in vier jaar afstudeerde. Vervolgens behaalde hij aan de Universiteit van Michigan zijn doctoraat wiskunde. Eind 1967 werd Kaczynski assistent-hoogleraar aan Berkeley. Hij was met zijn vijfentwintig jaar de jongste hoogleraar ooit aan die universiteit. Een jaar later nam hij onverwachts ontslag.

Kaczynski nam zijn intrek in een zelfgebouwde hut in Lincoln, Montana. Hij had geen elektriciteit of stromend water en had een klein beetje geld dat hij verdiende met losse baantjes. In deze omgeving zag hij dat de natuur ruimte moest maken voor industriële projecten. Hij besloot een gewelddadige wijze te kiezen om te protesteren tegen de industrialisatie.

Bombrieven

Het eerste bompakketje stuurde Kaczynski eind mei 1979 naar de Northwestern Universiteit in Chicago. Een politieagent opende het pakketje – dat vervolgens ontplofte – en verwonde hierbij zijn hand. Gedurende achttien jaar stuurde hij zestien zelfgemaakte bompakketjes waar drie mensen aan stierven en nog eens 24 gewond raakten.

De FBI was een grote zoekactie gestart onder de code naam ‘UNABOM’. Hierdoor werd Kaczynski in de media omgedoopt tot de Unabomber. 

Unabomber manifest en arrestatie

In 1995 eiste Kaczynski dat zijn manifest van 35.000 gepubliceerd zou worden. Hierin schetste hij zijn doelstellingen. Het manifest heette Industrial Society and Its Future, maar werd ook wel het ‘Unabomber Manifest’ genoemd. Het manifest werd onder meer in The New York Times en in The Washington Post gepubliceerd.

De broer van de Unabomber, David Kaczynski, en zijn vrouw verdachten hem al enige tijd van de misdaden. Na het verschijnen van het manifest herkende David de schrijfstijl van zijn broer en hij lichtte de FBI in. Op 3 april 1996 doorzocht de FBI de Unabomber’s hutje in Montana en trof daar dagboeken aan en bomonderdelen. Kaczynski werd gearresteerd en gaf zijn schuld in januari 1998 toe. Hij zit tot op heden vast in een gevangenis in Colorado.  

 

Bronnen:

 

 

-    Fbi.gov, The Unabomber

 

 

-    Washingtonpost.com, Manifest Unabomber

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Dan lees je Geschiedenis Magazine.