Athene blundert in naam van de goden

De eeuwige strijd tussen de stadstaten Sparta en Athena is een constante in de Griekse geschiedenis. In 415 v.Chr. kent deze strijd een hoogtepunt. De Atheners besluiten dan om Syracuse op Sicilië aan te vallen. Die stad steunt Sparta. Zodra Syracuse aan Atheense kant staat, zullen de andere steden op Sicilië ook wel die kant kiezen.

Teken van de goden

Negenduizend Atheense soldaten landen op Sicilië en verslaan het leger van Syracuse in de kleine stad Catana. Omdat de Atheners niet over een cavalerie beschikken, kunnen de overlevenden ontsnappen. Een lange winterse belegering van de stad volgt. Syracuse slaagt erin om tijdens het beleg zevenduizend huursoldaten op te trommelen en een vloot uit te bouwen. Door de overmacht besluit het Atheense leger om het op te geven. Maar dan doet er zich een zonsverduistering voor. De Atheners zien hierin een teken van de goden en gaan de strijd aan met de nieuwe vloot van Syracuse.

Geen genade

Het leger van Athene wordt in de pan gehakt en de inwoners van Syracuse hebben geen genade met de zevenduizend overgebleven Atheense soldaten. Slechts enkele honderden van hen zien Athene terug. Athene komt totaal verzwakt uit de onnodige Siciliaanse Oorlog en Sparta blijkt geen goede vervanging te kunnen bieden. Het Griekse schiereiland is dan ook klaar om door Macedonië te worden veroverd.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

<h3>Afbeelding:</h3>
<a href="https://sites.google.com/site/thucydidesonline/home/-de-geschiedenis-van... target="_blank">sites.google.com/</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.