Geen afbeelding beschikbaar

Augusto Pinochet

"Ze proberen te verdoezelen wat er tijdens de dictatuur gebeurd is"

Aldus Guido Girardi van de Chileense sociaaldemocratische partij PPD. De linkse oppositie in het land is woedend over het besluit van president Sebastián Piñera om het regime van generaal Augusto Pinochet (1973-1990) in schoolboeken niet langer te omschrijven als een ‘dictatuur’, maar als een ‘militair regime’. Minister van Onderwijs Harald Beyer hoopt echter dat de stap vooral gezien wordt als een “uitnodiging tot een debat over het tijdperk Pinochet”.

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte werd geboren op 25 november 1915 in de Chileense stad Valpraise. Op 23-jarige leeftijd voltooide hij de militaire academie, waarna hij snel opklom in het leger. In 1971 werd hij generaal van zijn eigen divisie en twee jaar later zelfs opperbevelhebber van het Chileense leger. Op 11 september 1973 maakte Pinochet misbruik van die positie door een militaire staatsgreep te plegen tegen de socialistische president Salvador Allende. Volgens de officiële lezing pleegde Allende tijdens deze coup zelfmoord, maar die verklaring wordt tot op de dag van vandaag in twijfel getrokken. De staatsgreep werd gesteund door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die vreesde dat Allende’s beleid uiteindelijk zou kunnen resulteren in een communistisch Chili. Vrijwel direct na zijn machtsovername begon Pinochet met de consolidatie van zijn positie. Binnen enkele jaren verbood hij alle politieke partijen en liet hij ruim 130.000 politieke tegenstanders arresteren. Velen van hen werden in de gevangenis gemarteld en ruim drieduizend linkse politici zouden nooit meer terugkeren. Ondertussen stond Pinochet aan het hoofd van zijn eigen militaire junta  en was hij zonder enige politieke oppositie vrij om zijn hervormingen door te voeren in Chili. Hij brak radicaal met het socialistische beleid van zijn voorganger en bracht Chili terug naar de vrijemarkteconomie. Ondanks zijn onderdrukking van de politieke vrijheid was Pinochet over het algemeen populair onder de Chileense bevolking, met name vanwege de grote economische groei die zijn beleid tot gevolg had. Pas aan het eind van zijn regeerperiode gaf Pinochet onder grote internationale druk toe aan het herstellen van de democratie in Chili. Voordat hij aftrad in 1990 voerde hij echter nog een wet door waarin stond dat zijn handlangers en hijzelf nooit vervolgd mochten worden voor de misdaden onder zijn regime. Tijdens een bezoek aan Engeland in 1998 werd hij op verzoek van de Spaanse overheid nog wel gearresteerd, maar uiteindelijk besloot men dat hij te ziek was om nog vervolgd te worden. Augusto Pinochet overleed op 10 december 2006.

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt