Geen afbeelding beschikbaar

Ayatollah Khomeini keert terug naar Iran

Teheran 1979 - Een vliegtuig van Air France brengt op 1 februari 1979 een belangrijke Ayatollah terug naar zijn thuisland.  De piloot helpt de oude man de trap af. In de dagen die volgen, geeft Ayatollah Khomeini leiding aan de Islamitische Revolutie.

Ruhollah Musavi Khomeini werd geboren op 24 september 1902 in Teheran. Zijn vader was een vooraanstaand sjiitisch moslim, die vermoord werd toen Khomeini pas een half jaar oud was. Hij werd vervolgens opgevoed door zijn tante. Op tienjarige leeftijd begon Khomeini aan zijn islamitische opleiding in de sjiitische stad Qom. Het ging erg voortvarend, en na een succesvolle opleiding werd Khomeini een sjiitische geestelijke. In Iran werd er op dat moment een seculier beleid ingevoerd door de sjah Reza Pahlavi (sjah is het Perzische woord voor koning). Voor Khomeini was dit de aanleiding om een boek te schrijven, getiteld ‘De onthulling der Geheimen’. In de tekst leverde Khomeini kritiek op het regime van Pahlavi. Het kostte hem in 1949 uiteindelijk zijn baan aan de Universiteit van Qom.

Desalniettemin werkte Ruhollah Khomeini zich op binnen sjiitische kringen, totdat hij de titel van Ayatollah had verworven. Ayatollah betekent letterlijk ‘teken van god’, en titeldragers vervullen een rol als geestelijk leider. Nu Khomeini deze rol op zich nam, kon hij zijn kritiek op het Iraanse regime veel kracht bij zetten. Vanwege zijn anti-regeringsactiviteiten werd Ayatollah Khomeini tien maanden gevangen gezet in 1963. Hierna vertrok hij naar het buitenland, en in ballingschap bleef Khomeini kritiek leveren op de Iraanse sjahs. Hij verbleef in Turkije (1964), Irak (1964-1978) en Frankrijk (1978-1979). Ook leverde Khomeini steeds meer kritiek op Amerika. De CIA was zijn invloed op de Iraanse politiek namelijk sterk aan het vergroten om de belangen van de VS te behartigen.

Tussen Iran en Irak werden de onderlinge spanningen gesust door in 1975 tot afspraken te komen. Khomeini, die op dat moment in Irak verbleef, bleef echter aanzetten tot rebellie tegen het Iraanse regime. Hierom werd Khomeini in 1978 Irak uitgezet, en vertrok hij naar Parijs. Onderwijl nam de onvrede in Iran alleen maar toe.  Op 1 februari 1979 zette de nu zeer populaire Ayatollah Khomeini weer voet op Iraanse bodem. Een revolutie brak uit, waaraan Khomeini belangrijke sturing gaf. Hij stelde een nieuwe regering aan en Iran werd omgevormd tot een Islamitische republiek.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.