Geen afbeelding beschikbaar

Bangkok, De stad van engelen, verdrinkt

Thailand gaat gebukt onder enorme overstromingen. Zelfs de hoofdstad Bangkok is niet veilig. Of wel? Of toch niet? Tegenstrijdige berichten volgen elkaar op. De stad van engelen, sinds 1782 de hoofdstad van Thailand, houdt haar adem in.

Tot 1782 was de stad Ayutthaya de hoofdstad van het Thaise koninkrijk met diezelfde naam, bij ons in latere eeuwen meer bekend als Siam. (Jawel, van die koning die het zo koud had) Dit rijk bestond van ongeveer 1350 tot 1767, toen de Birmezen het rijk veroverden en de stad verwoestten. Bangkok was in die tijd slechts een voorstadje van deze immense stad die aan het begin van de 18e eeuw ruim een miljoen inwoners had. Tegenwoordig staan de ruïnes van Ayutthaya op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Langste naam ter wereld

Bangkok was een handelscentrum en haven, tot de verwoesting van Ayutthaya door de Birmese invallers. Het was koning Rama I, de Grote (1737-1801) die twintig jaar later, in 1782, een paleis liet bouwen op het eiland Rattanakosin, tegenwoordig het oude centrum van Bangkok. Daarmee verhief hij Bangkok tot hoofdstad. Hij veranderde ook de naam van de stad. Voortaan heette de stad Krung Thep. Waarom gebruiken we dan nog de naam Bangkok? Vermoedelijk omdat Krung Thep eigenlijk maar een afkorting is van de officiële naam:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam.

Dit is veruit de langste plaatsnaam ter wereld en wellicht wat onhandig in gebruik. De naam betekent:

De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

Watersnood versus watertekort

Bangkok ligt aan de Chao Phraya-rivier en fungeert als het economisch hart van Thailand en een belangrijk centrum voor heel Azië. De watersnood dreigt de economie van Thailand dan ook ernstig aan te tasten. Het waterpeil van de rivier stond maandag op 2,07 meter boven zeeniveau. De dijken zijn gemiddeld berekend op 2,5 meter. Maar omdat er meerdere waterwegen in en rond de stad zijn, blijft het voorspellen van de waterstanden lastig. Vandaar ook dat zelfs voor de bewoners van de stad zelf niet duidelijk is of het gevaar nog dreigt, of dat het ergste achter de rug is. Wrang detail: Eén van de grootste problemen van de miljoenenstad (8 miljoen inwoners) is gebrek aan drinkwater.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.