Cover essay Crisis!

Beatrice de Graaf schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2022

Het essay van de Maand van de Geschiedenis 2022 wordt dit jaar geschreven door Beatrice de Graaf. De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, draagt dit jaar het thema Wat een ramp!.

In het essay Crisis! schetst Beatrice de Graaf historische Nederlandse crises en de rol die de overheid speelde als crisisbeheerser. Eeuwenlang was er helemaal geen overheid en waren we op elkaar aangewezen. Pas met de komst van het koninkrijk in de negentiende eeuw en nieuwe wetten rondom volksgezondheid, rampbestrijding en crisisbeheersing nam de overheid die taken van de burger over. Tegelijkertijd namen de verwachtingen, de kritiek en de achterdocht van de burgers toe.

Het essay Crisis! Van Beatrice de Graaf is een uitgave van Uitgeverij Prometheus en zal de hele maand oktober te koop zijn in de betere boekhandel zo lang de voorraad strekt.

Beatrice de Graaf

Historicus Beatrice de Graaf is faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. De Graaf treedt in de media regelmatig op als terrorisme-expert en nam op 12 jl. maart de Comeniusprijs 2022 in ontvangst voor haar werk op het gebied van de geschiedenis van oorlog, vrede en veiligheid en de bijzonder heldere en onafhankelijke wijze waarop zij over deze onderwerpen aan het publieke debat deelneemt. 

Over de Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Samen met talloze culturele instellingen organiseert de Maand van de Geschiedenis honderden activiteiten door het hele land onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'. Dit jaar is het thema Wat een ramp! Op 2 oktober wordt de Maand officieel geopend door een live uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.