Botswana

Bechuanaland wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië

Op 30 september 1966 werd Bechuanaland onafhankelijk en kreeg het de naam Botswana. Lange tijd was het land een protectoraat van Groot-Brittannië geweest. In 1885 zocht het land bescherming bij de Britten nadat de Afrikaners in Zuid-Afrika dreigden Bechuanaland in te nemen. In de jaren '60 won het streven naar onafhankelijkheid aan kracht, in 1966 werd deze bereikt.


Brits protectoraat


Midden 19e eeuw was Khama III de leider van wat we nu Botswana noemen. Het gebied werd echter bedreigd door de Afrikaanstalige blanken in Zuid-Afrika ook wel de Afrikaners genoemd. De Afrikaners wilden het land innemen en om dit te voorkomen zocht Khama bescherming bij de Britten. Het land had in deze tijd de naam Bechuanaland en werd in 1885 een protectoraat van Groot-Brittannië. Het land was verdeeld in noord en zuid waarbij zuid een Britse kolonie was en het noorden een Brits protectoraat. In 1890 werden de twee gebieden verenigd maar vijf jaar later splitste ze opnieuw op. Het noordelijke gedeelte kunnen we zien als het huidige Botswana en het zuidelijke gedeelte werd onderdeel van de kolonie Kaap de Goede Hoop.


Onafhankelijk Botswana


De familie van Khama bleef door de jaren onder Brits bewind over het land regeren. In 1962 toen de kleinzoon van Khama III genaamd Seretse Khama aan de macht was, kwam de eerste stap naar onafhankelijkheid. Seretse richtte de Bechuanaland Democratic Party (BDP) op. Ook werd dat jaar de Botswana Independence Party (BIP) opgericht door Motsomai Mpho, beiden partijen streefden naar onafhankelijkheid voor hun land. Botswana had in de loop van de tijd al meer zelfbestuur gekregen en er werden nog voor de officieel onafhankelijkheid al verkiezingen gehouden. In 1965 won de BDP de verkiezingen en Sereste Khama werd president. Op 30 september 1966 is het dan zover en wordt Bechuanaland onafhankelijk van Groot-Brittannië. De naam van het land werd veranderd in Botswana en het land werd een parlementaire democratie. Sindsdien is de BDP de partij die het land regeert. Sereste Khama overleed in 1980. Hij werd opgevolgd door Ketumile Masire. In 1998 kreeg Botswana opnieuw een nieuwe president namelijk Testus Gontebanye Mogae. In 2008 kwam de familie Khama weer in beeld want de zoon van Seretse namelijk Ian Khama werd president van Botswana.


 


 

Bronnen


-       Landenweb.net, Geschiedenis Botswana   (augustus 2011) 


-       Vakantiearena.nl, De geschiedenis vanaf de  (...)


 


Afbeelding


-       Wikimedia Commons, Bechuanaland Protectorate stamp  (1960)


 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.