Geen afbeelding beschikbaar

Bedrijfspoedel en hond aan het hof

PVV-leider Geert Wilders noemt PvdA-leider Job Cohen woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 'bedrijfspoedel Rutte'. Honden werden al aan het hof gesignaleerd sinds de oude Egyptenaren. Zo sliep Pompey, de hond van Willem van Oranje, aan zijn voeteneinde en was de poedel een mode-attribuut aan het hof van Versailles.

Al in het Oude Egypte werden heersers vergezeld door viervoeters: de faraohond. Het is de oudste gedomesticeerde hond in de geschreven geschiedenis. Deze honden waren een statussymbool. Zo is er een afbeelding bekend uit 4.000 voor Christus van een hond die op een gazelle jaagt. Tijdens de Middeleeuwen nam het proces van een gedomesticeerde hond aan het hof vaart. De hond verschafte de mensen aanzien en  het dier werd gezien als een statussymbool. Sinds de middeleeuwen begon het aantal hondenrassen dan ook in grote mate toe te nemen. Honden werden gefokt op grootte, lengte, kleur, kop, gedrag en aaibaarheid.

Mopshond van Willem van Oranje

Een bekend hondje uit de geschiedenis is het mopshondje van Willem van Oranje: Pompey. De hond is bekend geworden door een heldendaad. Hij zou het leven van Willem van Oranje hebben gered. Hij sliep namelijk altijd op het bed van Willem van Oranje. Op een nacht was Willem van Oranje verzonken in een diepe slaap en Pompey lag te slapen aan zijn voeteneinde. Toen een Spaanse overvaller zijn kamer betrad, had Willem van Oranje niks door. Maar de mopshond had de indringer opgemerkt en begon luidkeels te blaffen. De Spanjaard werd opgepakt en de hond was de held van de nacht.

Poedels aan het hof van Versailles

In 1661 liet Lodewijk XIV het paleis van Versailles voor de poorten van Parijs bouwen. Hij creëerde een grote hofhouding van Franse adel om zich heen en stelde een omvangrijk hofceremonieel in. Men schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV ongeveer 3.000 tot 10.000 hovelingen in Versailles woonden. In het paleis waren er talrijke luxe feesten en luxe diners. Versailles was een plek van zien en gezien worden en in deze modieuze maatschappij werd de poedel een mode-attribuut. Ook Lodewijk XIV zelf werd vaak in het gezelschap van een poedel gesignaleerd. De poedel kwam in die tijd helemaal in de mode en geen deftige dame kon zich vertonen aan het hof zonder de vrolijke viervoeter.  Alle dames schaften zodoende een poedel aan. Naast de poedel kwamen ook de Bichonnetjes, een soort Maltheser Leeuwtje, in trek en ontstond er een concurrentiestrijd tussen de verschillende hondenrassen. Doordat de poedels erg in trek kwamen begonnen  Poedelfokkers steeds kleinere poedels te fokken. Het resultaat: de Dwergpoedel.

Bedrijfspoedel van Rutte

In Nederland hebben we volgens Wilders nu ook een nieuw hondenras: de 'bedrijfspoedel van Rutte 1'. Zo noemde hij Cohen vandaag tijdens de Algemene Politieke beschouwingen. "U mag een keer blèren en tegen een boom pissen, maar als Rutte thuis is springt u weer bij hem op schoot."

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.