Desert Storm

Begin Operatie Desert Sable

Koeweit 1991 – In reactie op de Irakese invasie van Koeweit op 2 augustus 1990 vormen 34 landen een coalitie tegen Irak. Na mislukte vredesonderhandelingen beginnen zij enkele maanden later de grootste luchtaanval uit de geschiedenis, Operatie Desert Storm. Op 24 februari 1991 volgt vervolgens het grondoffensief, met de codenaam ‘Operatie Desert Sable’.

Op 2 augustus 1990 vielen Irakese tanks en soldaten het oliestaatje Koeweit binnen. Binnen enkele uren moest het Koeweitse leger zich overgeven en verklaarde de Iraakse president Saddam Hoessein dat Koeweit voortaan een provincie van Irak was. De invasie leed tot grote internationale ophef en onder leiding van de Amerikaanse president George H.W. Bush verenigden 34 landen, waaronder Nederland en België, zich in een coalitie tegen Irak. Na mislukte vredesonderhandelingen verklaarde de coalitie op 16 januari 1991 de oorlog aan Irak. Onder leiding van de Amerikaanse generaal Norman Schwarzkopf Jr. begon vervolgens het grootste luchtoffensief uit de geschiedenis, ‘Operatie Desert Storm’. Meer dan 2.250 vliegtuigen voerden binnen enkele weken ruim 100.000 luchtaanvallen uit, waarbij in totaal bijna 90.000 ton aan bommen boven Irak werd afgeworpen.

Op 24 februari 1991 begon vervolgens het grondoffensief van de campagne onder de codenaam ‘Operatie Desert Sable’. Het aanvalsplan was een tangbeweging, waarbij de linkervleugel via Irak naar Koeweit trok en de rechtervleugel via Saoedi-Arabië aanviel. Bij de confrontaties die volgden bleek het Iraakse leger niet opgewassen tegen de Westerse tanks en al snel gaven de meeste eenheden zich over. Op 27 februari, na slechts drie dagen vechten, gaf Saddam zijn leger het bevel op zich terug te trekken uit Koeweit. Het Irakese leger kon zich slechts over één snelweg terugtrekken en werd daarmee een makkelijke prooi voor de luchtmacht van de coalitie. Uiteindelijk gingen duizenden Irakese voertuigen verloren op de ‘Highway 80’, die bekend kwam te staan als de ‘Snelweg des Doods’. De volgende dag, op 28 februari 1991, sloten Irak en de Coalitie een staakt-het-vuren.

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!