Jeanne d'Arc

Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc

Rouen 1431 - Op zeventienjarige leeftijd krijgt Jeanne d’Arc de leiding over het Franse leger en verslaat ze de Engelsen bij Orléans. Later verovert ze de stad Reims en kroont ze Karel tot koning van Frankrijk. In 1430 wordt ze echter gevangengenomen door de Bourgondiërs en uitgeleverd aan de Engelsen. Op 21 februari 1431 begon het proces tegen Jeanne d’Arc.

Jeanne d’Arc werd geboren ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk (1337-1453), vermoedelijk rond 6 januari 1412. Vanaf haar twaalfde beweerde Jeanne visioenen te zien en stemmen te horen, die haar opriepen om Frankrijk te redden van Engelse overheersing. Vermomd als een mannelijke soldaat trok ze in 1429 naar de Franse troonpretendent,  de dauphin Karel, om hem haar diensten aan te bieden. In zijn naam brak ze het beleg van Orléans en veroverde ze Reims, waar ze Karel op 17 juli 1421 kroonde tot koning van Frankrijk.

Beschuldigingen aan Jeanne d'Arc

In 1430 werd Jeanne in de omgeving van Compiègne gevangengenomen door de Bourgondiërs, die haar uitleverden aan de Engelsen. Zij besloten haar voor de Inquisitie te brengen en aan te klagen als een heks en een ketter. Ze werd beschuldigd van het weglopen van haar ouderlijk huis,  het ontkennen van de kerkelijke autoriteit, poging tot zelfmoord (ze probeerde te ontsnappen door van een 21 meter hoge toren te springen) en het dragen van mannenkleren.

Politiek gemotiveerd proces

Het proces tegen Jeanne d’Arc was vooral politiek gemotiveerd, want door haar te veroordelen ondermijnden de Engelsen ook de legitimiteit van de kroning van de Franse koning Karel. Het proces tegen de Maagd van Orlèans ging officieel van start op 21 februari 1431. Aanvankelijk weigerde Jeanne de beschuldigingen toe te geven, maar na dreiging met marteling gaf ze toe inderdaad stemmen gehoord te hebben. De kerkelijke rechtbank veroordeelde haar hierop tot een levenslange gevangenisstraf, omdat ze de autoriteit van de kerk ondermijnde. De Engelsen namen echter geen genoegen met deze straf en lieten haar later opnieuw vervolgen voor het  dragen van mannenkleren. Ditmaal veroordeelden de rechters Jeanne d’Arc als een ketter en op 30 mei 1431 werd ze op de brandstapel gezet.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!